Кога да се погрижим за бенките си? Проф.Кадурина по темата.
24/01/2019
Kлиниката отново е представена сред най-добрите в изданията на медийна група “24 часа”
10/04/2019

Акне

Появата на акне зависи от различни фактори. На някои от тях няма как да повлияем, но вече имаме различни лекарствени средства с които да го лекуваме, както и да използваме подходяща хигиена и грижа като превантивна защита.

С началото на пубертета заедно с първите промени в тялото, лицето и гласа се увеличава и активността на мастните жлези в кожата. Тя става по-мазна, появяват се първите черни точки и пъпки.

Акнето засяга преди всичко тийнейджърите и младите хора от 11 до 24-годишна възраст, както  момичета, така и момчета. Проявява се най-често в лека до средно-тежка форма. Напоследък обаче се забелязва и засягане на хора над 30 години, предимно жени.

Най-често влошаващите фактори за поява на акне са:

 • Нездравословна диета;
 • Неподходяща козметика и лоша хигиена;
 • Хормонален дисбаланс;
 • Тютюнопушене;
 • Стрес;
 • Излагане на слънце, както и други фактори.

Кои са причините за поява на акне? – Хормоните по време на пубертета стимулират увеличено производство на себум – мастно вещество, отделяно от мастните жлези на кожата за защита на нейната повърхност. Освен прекомерното му количество (хиперсеборея), съставът на себума също се променя, като става по-сгъстен и окислен. Блокираният себум води до образуване на първите пъпки, а също така се създават и благоприятни условия за свръх разпространение на бактерията P. acnes. Появяват се кожни раздразнения и възпаления.

В зависимост от тежестта различаваме следните типове акне:

 • Acne Comedonica – комедони, това са черни и бели точки, запушени пори. Познати са като затворени и отворени комедони или ретенционно акне. Това е най-често срещаната и лека форма на акне на повърхността на кожата.
 • Acne Papulopustulosa – папули и пустули, това са леко зачервени пъпки, някои съдържащи гной. Това е често срещана форма на възпалително акне. Първопричината е бактерията P.acnes, която се размножава в запушената мастна жлеза и причинява възпалението.
 • Acne Conglobata – червени възпалителни пъпки и микрокисти с размер над 5 мм. Определя се като нодуло-кистозно акне. Възпалението е в дълбочина в кожата. Това е тежката и често болезнена форма на акне, която може да остави белези и пигментни петна.

Пациентите с акне трябва преди всичко да търсят помощ от дерматолог – това е специалистът по кожни проблеми. В зависимост от вида и степента на обостреност на акнето, дерматологът може да предпише най-подходящото лечение. То може да бъде локално – с гел или крем, които се нанасят външно, или вътрешно лечение – с прием на таблетки. Световния опит показва че най-доброто локално лечение е комбинацията от ретиноид и антимикробен агент.:

 • Ретиноидите са съединения, които имат свойства, подобни на тези на витамин А. В дерматологията ретиноидите се използват за лечение на акне, псориазис и други възпалителни кожни заболявания. Ретиноидите имат разнообразни свойства. Те стимулират диференциацията на клетките, инхибират малигнената трансформация на кожата. Локалните ретиноиди са хидрогели без цвят и мирис. Монотерапията със локални ретиноиди има ограничен ефект и затова те се използват по този начин само за леченеие на леката форма на акне. Адапален е е препарат, който спада към третото поколение на ретиноидите. Показан е за лечение на леко до умерено акне вулгарис и други кожни възпалителни процеси. Той е модератор на клетъчната диференциация и има противовъзпалително действие.
 • Антимикробни агенти са съединения използвани за лечение или профилактика на инфекциозни заболявания с различна етиология. Представляват голяма група, различни по механизъм на действие препарати, които се подразделят в зависимост от патогенните причинители, срещу които са ефективни. За лечение на акне вулгарис най-често се използват антибиотици и бензоил пероксид.
 • Антибиотиците намират широко приложение в клиничната практика, като се използват при множество инфекции с бактериална или микотична етиология. За лечение на акне най-често се използват макролидни антибиотици (азитромицин, клиндамицин, еритро мицин и др.) и тетрациклинови антибиотици (предимно доксициклин). Масовото използване на антибиотици е довело до развитие на лекарствена резистентност на много от препаратите.
 • Бензоил пероксид има силно антибактериално и противовъзпалително действие върху кожата, поради което е признат за лечение на акне. Антисептичното качество на пероксида го прави подходящ за намаляване на бактериите по повърхността на кожата, както и на бели точки и черни точки. За разлика от антибиотиците към него не е възможна поява на резистентност.
 • Комбинацията от Адапален и БПО има синергичен и адитивен ефект и е златен стандарт за лечение на лека до средно тежка форма на акне вулгарис. В комбинация с орални антибиотици комбинацията може да се използва и за терапия на тежко акне, при пациенти които не могат или не желаят да приемат орален изотретиноин.

Освен лекарствената терапия на акнето е добре пациентите да прилагат и допълващи грижи:

 • Да се използват неагресивни и некомедоногенни козметични продукти;
 • Да не се въздейства механично на лезиите, т.е. да не се стискат пъпките;
 • Използване на фотозащита при силно слънце;
 • Подходяща диета и начин на живот;

Лечението на акне изисква време, пациентите трябва да бъдат търпеливи. Акнето не може трайно да изчезне за седмица – две. Терапията за подобряване на състоянието на кожата, в съответствие с нейната биология, отнема минимум месец, често между 3-6 месеца. Важно е да спазваш препоръката на дерматолозите и да не прекъсваш лечението.