Месец Май Клиника ЕвроДерма работи ексклузивно с Avene!
10/05/2019
Училище за пациенти и родители на деца с Атопичен дерматит
30/05/2019

Национална кампания Евромеланома 2019

За 14-тапоредна година, Българското дерматологично дружество, в партньорство с Европейска организация по дерматоонкология и с подкрепата на Eau Thermale Avene, организира национална кампания Евромеланома 2019 за превенция и ранно откриване на рака на кожата. Повече информация и списък с с клиники, предлагащи безплатни прегледи на 15 май 2019г може да откриете тук:  

https://www.eauthermaleavene.bg/actualites/201904251135/evromelanoma-15-may-2019

Ракът на кожата е най- често срещаната форма рак в света. Ракът на кожата може да бъде лечим, ако е ранно диагностициран. Идентифицират се 3 вида рак на кожата:
Базцелуларен карцином – Най-разпространеният (75% от пациентите ), който е най- малко „агресивен“. Болестта засяга клетките в базалния слой на епидермиса. Развива се локално, най-често върху открити зони като лице, ръце, шия и др. Ако не се лекува, може да се развие в язва.
Спиноцелуларен карцином- засяга клетките в спинозния слой на епидермиса, като най- често се образува върху предшестващи лезии, главно при състояние на актинична кератоза. Засяга предимно по- възрастни пациенти.
Меланом – най-редкия вид рак на кожата, но и най-опасния. Представлява злокачествен тумор, който засяга мелноцитите и може да се появи както при здрава кожа, така и при дегенерацията на съществуваща бенка. Ранното му диагностициране и лечение, увеличават шансовете за възстановяване.
Актинична кератоза – това е състояние на преканцероза и засяга предимно по- възрастни пациенти. Появява се върху обширни зони, изложени на слънце като скалпа, лицето, гърба на ръцете, врата или ушите. Започва като червено-кафяви залющени и грапави петна по кожата.
Според WHO ( World Health Organization в превод: Световната Здравна Организация) всяка година случаите на меланом са около 130 хил. и над 2 млн. случая на заболели от друг вид кожен рак. Кожният рак съставлява 1/3 от диагностицираните форми рак в целия свят. Всяка година от рак на кожата умират 66 хил души.
Независимо от пола или възрастта, ракът на кожата може да засегне всеки, особено хората, излагали се продължително време на слънце и тези на възраст над 50 години.

Вероятността за поява на рак на кожата може да се увеличи, ако:
– попадате в категорията по светли типове кожа, които бързо изгарят на слънце.
– имате случаи на изгаряне на кожата в детска възраст
– сте се излагали на слънце дълго време
– посещавате солариум
– в семейството Ви има и други случаи на кожен рак
– имате голям брой бенки по тялото си и ако сте над 50 годишна възраст

Превенцията е от изключително значение. Какви са стъпките, които всеки човек трябва да предприеме, за да предпази себе си или близките си, независимо от това дали попада в рисковата група или не?
• Ако забележите съмнителна лезия, посетете дерматолог незабавно.
• Не игнорирайте проблема с надеждата, че сам ще премине
• Не се успокоявайте, че не е нещо сериозно
• Не се бойте да отидете на преглед при дерматолога си
• Избягването на слънцето, когато това е възможно, особено през лятото и в часовете между 12:00 и 16:00 ч.
• Носенето на предпазно облекло като тениска, шапка, слънчеви очила и др. За децата е добре да се подбират дрехи с вградена защита от слънцето.
• Детската кожа е изключително уязвима, за това никога не допускайте детето Ви да изгори на слънце. Това може да доведе до висок риск от дълготрайни здравословни проблеми
• Използвайте подходяща слънцезащита с много висок фактор срещу UVB и UVA лъчи. Нанасяйте слънцезащитният продукт 30 мин. преди излагане на слънце и често подновявайте нанасянето, особено след плуване, изпотяване или избърсване с кърпа. За да се гарантира нивото на защита, посочено с “фактора на слънцезащита (SPF)”, необходимо е нанасяне на слой от слънцезащитния продукт около 2 мг/см, което отговаря приблизително на 36 гр. Не забравяйте, че употребата на слънцезащитен продукт не е повод за продължително излагане на слънце. Прекомерното излагане на слънце е сериозна заплаха за Вашето здраве.

За пациенти в риск от актинична кератоза и рак на кожата (с изключение на меланом), дерматологични лаборатории Аvène създадоха SUNSIMED- медицинско изделие Клас I, специално разработен за свръхчувствителна на слънце кожа. Представлява много висока защита с патентован фотостабилен ексклузивен комплекс Sunsitive® Protection, за широкоспектърна защита от (UVB-UVA видими и инфрачервени лъчи). Изключителна ефикасност и високо ниво на защита. Формулата е обогатена с допълнителна съставка Phisol-K за по- добро разпределение на филтрите. Moщен антиоксидант Пре- Токоферил за подсилена клетъчна защита и Термална вода Аvène с признати успокояващи и антииритативни свойства. Флаконът е 80 мл. с помпа за прецизно дозиране, приятна dry-touch текстура, водоустойчива формула без съдържание на аромат.

Ефикасността на Sunsimed е доказана в няколко клинични проучвания:
• Защита от фотоиндуцирани ДНК лезии при хронично излагане на слънце
In vivo проучване King`s College London
• Защита от фотостареене при хронично излагане на слънце
In vivo проучване King`s College London
• Защита на естествените антиоксидантни механизми в кожата ( SOD, Catalase GSH)
In vitro проучвания, Pierre Fabre R&D

Инструкции за употреба:
Нанасяйте всяка сутрин, равномерно в областта на лицето и други зони, изложени на слънце през деня. 1 доза за всяка зона (шия, деколте и обратната страна на ръката). Две дози за всяка зона ( лице и предмишници) и 3 дози за всяка зона ( теменна област).