И още нещо за акнето
22/05/2017
Не ползвайте една марка крем повече от 6 месеца
22/05/2017

Хиперпигментациите и как да се справим с тях

Равномерния и светъл тен се счита от дълбока древност не само за белег на красива кожа, но и символ на аристократизъм. По време на „Златния век” в Англия – бледата кожа е била символ на висока класова принадлежност и петната се считали за стигма.

В края на 20-те год. на XX век слънцето се превръща от табу в световна мода, но неравномерния тен остава един от най-честите проблеми, който се свързва не само със засилената ултравиолетова радиация, а и с неконтролираното излагане на слънце и посещение на солариуми.

Хиперпигментацията е състояние на кожата, което се характеризира с потъмняване на определени участъци, най-често на лицето, деколтето, раменете и ръцете, причинено от свръхпроизводство на меланин и концентрацията му в определена зона на епидермиса.

По-рано се смяташе, че хиперпигментацията възниква заради ултравиолетовото излъчване. Но към днешна дата са известни и други причини за това нарушение.
Производството на меланин е в пряка зависимост и от редица фактори, в това число генетични, хормонални и външни – бременност, хормонален дисбаланс, нарушена функция на надбъбречните жлези, чернодробно заболяване, козметични продукти,  медикаменти(естрогени, лекарствата от тетрациклиновата група, Амиодарон -лекарство за лечение на сърдечна аритмия), предизвикващи по-висока фоточувствителност на кожата. Именно поради тези причини е необходимо да се направи консултация с дерматолог, който да се ориентира за дълбочината на пигментацията и да „предскаже“ ефективността на терапията. Независимо от вида им, като цяло справянето с неприятната пигментация е трудна задача. За лечението на хиперпигментацията се изисква търпение и постоянство, както и грижа по превенцията на повторна поява или засилване на образуването на пигментни петна.
Най-подходящият сезон за това е есенно-зимния, а средствата са от най-различен характер. По отношение на премахването на петната има няколко варианта за справяне или поне намаляване на проблема. Химичният пилинг (повърхностен и средно-дълбок) определено е сред най-ефективните методи, особено що се касае до третиране на мелазма – комбинацията от киселини действат както механично, като водят до леко или по-изразено излющване, така и по химичен път действат избелващо върху петната. Процедурата не е болезнена, а ефектът е много добър. Има разработени и специални кремове, които се използват след процедурата, за да се усили избелването.

Вижте ТОП предложенията на Дерматологична клиника ЕвроДерма

Съществуват и специални избелващи пилинги като маски на лицето,които действат в продължение на месец след нанасянето и чувствително намаляват проблема.

Друг от често ползваните методи е лазерното третиране. Светлината от лазера се поглъща от меланина, трансформира се в топлина, която го разрушава и по този начин кожата изсветлява. В зависимост от зоната, в която са разположени петната, техния вид и цвят се използват няколко различни вида лазери – Q-switch Ruby, KTP, Nd:YAG и IPL. Ефективността на процедурата зависи не само от вида на петната, но също така и от вида и параметрите на лазера, с който се извършва процедурата. Ние в клиниката разполагаме с всички тези варианти и ги избираме при третиране на учасъците или ги редуваме за пълен ефект.

Използвайте слънцезащитен крем с висок UV фактор 50+ целогодишно, включително в облачни дни и студените зимни месеци. Най-доброто средство за защита от ултравиолетовите лъчи си остава превенцията. Включете в диетата си повече магданоз, домати, боровинки, шипка, чушки, патладжани, фасул, кайсии и праскови, тъй като те са естествени източници на витамините С и РР (никотинова киселина), които понижават фоточувствителността на кожата.

И не се колебайте да потърсите съвет от дерматолог!