Център по Алергични Кожни Заболявания към Дерматологична Клиника “ЕвроДерма”

В Дерматологична Клиника “ЕвроДерма” се намира специализираният център по алергични кожни заболявания, където се провеждат кожно-алергични тестувания на пациенти, при които има съмнение за алергичен контактен дерматит. Тестуванията се извършват със стандартна и специализирани европейски серии за епикутанно тестуване /т.нар. patch test/ от дерматолози с опит в кожно-алергичните заболявания. Стандартната серия съдържа 30 от най-разпространените алергени, за които се смята че могат да предизивкат контактен дерматит. Специлизираните серии могат да се прилагат при пациенти, при които стандартната серия не показва положителен резултат, но все още се подозира алергия, или в случаите, когато пациентът има контакт в работната среда с различни вредности, химикали, алергени. Специлиазираните серии включват: козметична, фризьорска; серия метали, акрилати, консерванти, пластмаси и лепила; текстилни бои,като общият брой на изследваните алергени надвишава 250-това е най-пълната серия за тестуване в цялата страна.

Алергичните кожни заболявания представляват състояния, свързани с нарушение на нормалната имунологична активност, като към тях спада голяма група от болести, чийто патогенетичен механизъм е забавената свръхчувствителност.

Алергените, които могат да предизвикат имунна реакция, влизат в контакт с организма по различни пътища: чрез вдишване /инхалаторен път/, през храносмилателната система /интестинален/, посредством контакт с кожата /контактен/, чрез инжектиране в организма /инжекционен/. Химическата природа на алергените е многообразна: от домашен прах, косми, пух, тревни полени, бактерии, гъбички, хранителни продукти, лекарства, насекоми, физически алергени до индустриални алергени. При съмнение за контактен алергичен дерматит, се провеждат епикутанни тестувания, доказващи реакция на чувствителност към подозиран алерген.

Алергичният контактен дерматит е една от най-често срещаните форми на екзема, дължаща се на предварителна сенсибилизация на кожата към различни алергени /антигенен стимул/, развиваща се при многократен контакт с тях.

Екземата на ръцете предизвиква сериозен дискомфорт при пациентите, не само поради оплакванията от сърбеж и болка, но и поради факта, че затруднява социалните и обществените контакти и води до сериозно нарушение на качеството на живот.

Клинично, екземата на ръцете се изразява от сухота на кожата до тежко заболяване с разнообразни симптоми в зависимост от това дали протича остро или хронично. В острия стадий на заболяването преобладават зачервяване, оток, обрив, мехурчета, може да се появят и ранички. При подострите и хронични форми се наблюдава залющване, загрубяване релефа на кожата и хиперкератоза. Възможна е появата и на цепнатини по кожата. Обривът може да бъде локализиран по пръстите на дланите или да бъде по-широко разпространен, като обхваща по-големи участъци от ръцете. Засягането на нокътния вал понякога води до дистрофия на ноктите.

За изграждане на диагнозата, освен водещата клинична картина, приложение намират и някои лабораторни методи като: микробиологични и микологични изследвания, измерване на серумните нива на имуноглобулин E, хистологично изследване и др. Кръвните тестове не носят особена информативна стойност за поставяне на диагнозата, като нивата на IgE обикновено са завишени над референтите стойности.

При пациентите с екзема на ръцете кожно-алергичното тестуване все повече се налага като стандартен метод в прецизиране на точната диагноза. При съмнение за алергичен контактен дерматит, се провеждат кожно-алергични тестувания, доказващи реакция на чувствителност към подозиран алерген. Поставят се алергени от стандартна и специализирани серии за кожно-алергично тестуване върху кожата на гърба на пациента, като отчитането на резултатите се извършва на 48ч., 72ч., а понякога и на 7-ми ден.

По последни данни се отчита връзка на екземата с различни контактни алергени, като около 80% от пациентите имат поне една положителна реакция към един алерген.Новост в терапията и превенцията на контактния дерматит от никел:

Пациентите с алергичен контактен дерматит и доказана алергия към никел могат да използват специални никел - хелаторни кремове, които свързват специфично металните частици и блокриат контактна с алергна, образуващи „биологична ръкавица”. Тези протективни кремове са патентовани по специална френска технология и се предлагат единствено в клиника „ЕвроДерма”.