Терапия на гъбичните инфекции

Терапията на гъбичните инфекции бива:

Локална терапия:
Различни кремове, мехлеми, пасти, разтвори и други съдържащи антимикотични агенти средства. Локалните антимикотици са средство на избор при лечение на микози на гладката кожа, както и при Candida инфекции. Ще ви бъде разяснено колко време и как трябва да протече локалното третиране. При засягане на ноктите и космите, както и при хронични, протрахирани случаи се налага прием и на перорални медикаменти.

Системни антимикотици:
Това са различни видове таблетки или суспензии за прием през устата. Системна терапия се прилага при онихомикоза засягаща целите нокти – след микологично изследване за определяне на причинителя; при пиломикози със засягане и опадане на космите и при хронични и рецидивиращи кандидози. Продължителността на приема варира според вида на инфекцията.
При засягане на ноктите често терапията продълщава дълго, а в някои случаи е противопоказана поради други съпътстващи заболявания. Вие ще бъдете разпитани подробно анамнестично и ще се избере най-подходящия и щадящ за вас вариант на лечение.

Най-новите, безвредни и съвременни методи на лечение на гъбичните инфекции по ноктите са нефармакологични методи на лечение – Лазерна терапия: Лазерите излъчват пулсова светлина, която причинява т.нар. „селективна фототермолиза“ на таргетната клетка, с което я унищожава. Това са лазерите Q-Switched Nd:YAG и Long Pulsed Nd:YAG. Светлината, която се излъчва се абсорбира специфично от вредните таргетни клетки на гъбичките, което води до увреждането им, като същевременно околните тъкани и клетки не се засягат и няма риск от увреждане на здрави клетки. В някой случаи лазерната терапия може да
се съчетае с друго локално или перорално лечение за ускоряване на ефекта от терапията.

В Клиника ЕвроДерма разполагаме с АЛМА лазерна система, която комбинира двете лазерни технологии, осигурявайки безопасно, ефективно и неинвазивно решение на проблема с гъбички по ноктите. Процедурата се извършва от специалист дерматолог, а броя процедури и интервала между тях ще ви бъдат разяснени при всеки индивидуален случай.