Алергените около нас

Доц. д-р Жана Казанджиева: Най-опасните алергени са парфюми, консерванти и бои за коса!

Натуралната козметика не дава гаранция, че е безвредна

Натуралната козметика не дава гаранция, че е безвредна

В последните 20 години се наблюдава бум на алергичните заболявания, свързан с масовата употреба на козметика. Дори се прогнозира, че през 2015 г. всеки втори човек на планетата ще страда от алергия. По този повод Българското дерматологично дружество стартира кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която включва безплатни консултации на пациенти с екзема и безплатно тестуване от 18 до 22 ноември в седем болници – Александровска, ВМА, “Токуда”, Университетска кожна клиника Пловдив, Университетска кожна клиника Стара Загора, Университетска кожна клиника Плевен, а през декември – в Кожно-венерологичното отделение в Русе. За изясняване причините за алергичните реакции към козметични средства и за козметичната безопасност разговаряме с доц. д-р Жана Казанджиева от Клиниката по дерматология на Александровска болница.

– Доц. Казанджиева, защо тестуването ще се прави само два дни?

– Кожно-алергологичното тестуване се извършва само на 18 и 19 ноември, защото отнема много време. Алергените се поставят на гърба на пациентите и престояват там 48 часа. За правилното им отчитане са необходими 72 часа. Т.е. самата процедура изисква време, което прави невъзможно тестуването след вторник. От сряда ще правим отчитанията на съответните тестове. Всеки пациент ще получи алергологичен паспорт с информация за съставката, към която е алергичен. След това трябва да избягва в живота си доказаните алергени, да ползва почистващи продукти и кремове без консерванти и аромати – така наречената медицинска козметика, преминала през тестове и проучвания. Част от алергените се намират и в храната. Затова препоръчваме и специален хранителен режим.

– Как да избираме здравословна козметика?

– Много е трудно да кажем коя козметика е безопасна. Трябва да се познават добре свойствата и съставът на козметичния продукт. Когато купуваме козметика от високо-професионална фирма, тогава опасността е сведена до минимум. Защото продуктите им наистина са дерматологично тествани. Но когато ни попадне например крем от Китай с отровно жълто-зелен цвят, последиците може да са много неприятни.

Истинската медицинска козметика, към която дерматолозите се обръщаме като към допълнение на нашата терапия, е без аромати и с възможно най-малко или без консерванти. Сухата чувствителна кожа с екземи се нуждае от възможно най-пречистените продукти. Същото важи и за бебешката кожа.

– Кои козметични продукти предизвикват алергии?

– Голямо международно проучване от 2009 г. показва, че делът на алергиите, предизвикани от козметика, е 27%. Най-честите алергени са парфюмите, консервантите и боите за коса. А българско проучване от 2010 – 2012 г. при 716 пациенти сочи, че от тях алергии към козметика имат 25%. Най-честият алерген е перувианският балсам – един от парфюмните алергени; следват ароматите, боите за коса, консервантът катонметилизотиозилинон в мокрите носни кърпички.

По-често алергични реакции предизвиква козметиката, която остава върху кожата – кремове, лосиони, тоалетни млека, тоници. Но напоследък много повече проблеми причинява лакът за нокти и продуктите за грим. Алергенът на 2012 г. беше така нареченият shel lack – маникюр, който се прави по специална технология с ултравиолетови лампи. Алергичен контактен дерматит от този лак за нокти се проявява предимно по лицето, защото там най-често се пипаме с пръсти.

Алергична реакция може да предизвика и нещо съвсем безобидно, като например ланолинът, който се счита за безвреден. Контактната алергия към ланолин е само 1,7% от всички случаи, но ланолинът се среща на много места – в кремовете за бръснене, в продуктите за слънцезащита, в препаратите против хемороиди, във ветеринарно-медицинските продукти, в медицинските шампоани. Опасността дебне почти навсякъде.

– Мъжете или жените страдат по-често от алергии към козметика?

– Разбира се, че жените, защото ползват много повече козметика и придобиват свръхчувствителност на по-ранна възраст. Максимумът на положителните реакции при жените достига на възраст 60 – 69 години. Да не забравяме, че най-засегнатите групи са децата. Голямо международно проучване на 52 детски комплекта за грим установи, че над разрешеното количество кобалт, никел и хром се съдържа в около 50% от тези комплекти, произведени в Китай. В три от тези комплекти съдържанието е 300 пъти повече от нормата.

– Проблемът с козметичните алергии решава ли се от натуралните продукти?

– Честа заблуда у пациентите е, че са защитени, когато ползват натурални продукти. На практика натурален означава, че съдържа растителен екстракт. Но това не значи, че въпросният крем е лишен от аромати, от консерванти, от ланолин. Натурална козметика означава, че имаме допълнителен алерген – съответният растителен екстракт. Ако не е правилно дозиран, той може да предизвика контактен дерматит у хората със склонност към алергични реакции. В тази връзка ще ви кажа един виц:

– Здравейте, аз съм оцветител Е241.

– Аз съм консервант Е65.

– Аз съм емулгатор Q512.

– Аз съм ароматизатор, идентичен на натуралния.

– Всички заедно сме натурален крем.

Излишно е да ви казвам, че и китайският крем с отровния цвят, за който ви говорих, се води натурален.

– Как си обяснявате лавинообразното разпространение на алергиите?

– Няма начин алергиите да не се увеличават. Те са болест на цивилизацията.

Непрекъснато ни заобикалят нови алергени

На пазара ни предлагат козметика от Африка, от Китай, от Америка с растителни съставки, каквито не сме срещали преди това. Най-честият алерген – никелът – се съдържа в такива предмети от бита, като мобилните телефони, всички бели на цвят монети, включително в евроцентовете и в нашите 10, 20 и 50 стотинки. Аз лично съм ги тествала. Всяко нещо, което се появява, за да ни улесни живота, безспорно крие в себе си и алергени.

Ще илюстрирам думите си с проучване за честотата на атопичния дерматит в Китай и в Иран, а след това и в поколението на китайски и ирански емигранти в Америка. Изведнъж от 2-3% честотата на атопичния дерматит скача на 18-20%. Този факт доказва какво се случва, когато хората преминават от обикновен природосъобразен начин на живот в цивилизация, където всичко, което те заобикаля, може да ти докара алергии. Независимо че генетичният фон е еднакъв.

– Има ли генетичен фактор за появата на алергии у децата?

– За атопичния дерматит генетичният фактор играе роля, но не и при контактните дерматити. Атопичният дерматит е свързан с генетичен дефект, който се предава в поколенията, в организма липсва определен белтък, което прави кожната бариера лесна за проникване от алергени.

– На каква възраст са най-малките ви пациенти?

– Случва се бебета да правят алергии към консервантите в мокрите носни кърпички. Но най-малкият пациент, който тестувахме и доказахме алергия, е на пет години.

– Колко струват кожно-алергичните тестове и може ли всеки да си ги позволи?

– Зависи от цената в отделната болница. В Александровска тестуването струва 65 лв. Плаща се на касата на болницата и включва европейската стандартна серия с тридесет алергена. Благодарение на спонсорство имам възможност, когато тази серия не е достатъчна, да приложа безплатно останалите серии – козметична, професионални и т.н. Това ще продължи, докато имаме насреща си хора, които да ни подкрепят в тази кампания.

Използваме дарените серии, за да направим точна диагноза и на хора, които нямат възможност да си го позволят. За съжаление Здравната каса не поема тези изследвания. Но нямам случай някой от частните здравни фондове да не е покрил това изследване. Това е добра възможност, от която пациентите могат да се възползват.

Източник: Blitz.bg