Доверието на пациентите е най-ценното ни постижение

Д-р Мариела Хитова, съосновател на клиника „ЕвроДерма“, за стъпките към успеха, уроците на професията, предизвикателствата и бъдещето в интервю за Forbes България

Д-р Хитова, тази година клиниката ви отбелязва 10 години от основаването си, каква е вашата формула за дълголетие в този така конкурентен бранш? 

Уникалност, отдаденост, почтеност, постоянно движение и развитие, изграждане на екип от съмишленици и иноватори, които искат да се доказват и развиват. Предлагането на един завършен продукт на дерматологичната частна сцена е ключов елемент от нашия успех.

Например пациентът може да влезе за обрив и да му се направи биопсия, алергологично тестуване, изследване за гъбички, пилинг или мезотерапия – няма област от дерматологията, венерологията, естетичната медицина или лазерната терапия, която ние да не покриваме.

С какво конкретно се отличавате от останалите клиники?

Освен с абсолютното покритие на всеки аспект от специалността ни, имаме няколко уникални центъра за лечение. Vitiligo clinic е международен проект, разработен съвместно с университета „Маркони“ в Рим; с фондация Pierre Fabre стартирахме лечение на хемангиоми при бебета и сега сме един от двата водещи центъра в България.

Разполагаме и с центрове за диагностика и лечение на микози, за алергологични тестувания на контактни алергии, където освен стандартните тестове единствено ние извършваме и специфични – за акрилати, метали и др.

Подготвяме център за регенеративна медицина, а сега очаквамe акредитационна оценка от здравното министерство, която ще ни направи първата частна дерматологична клиника с възможност за обучение на специализанти. Работим с първия и единствен засега нискоенергиен студен лазер за терапия на косопад у нас.

Сблъсъкът ни с този проблем, който по време на пандемията беше най-явният симптом на постковид синдрома, ни провокира да разработим специална програма за лечение и да внесем тази нова технология. Заедно с възможностите на регенеративната медицина – нискодозираното физиологично лечение и поставяне на микроприсадки от собствени стволови епидермални клетки – резултатите са наистина удивителни!

Каква е стратегията ви, за да запазите пациентите си и да привличате нови? 

Стремим се те да се чувстват обгрижени при нас до най-дребния детайл, да разчитат на конфиденциалност и професионализъм и да получат адекватно решение на проблемите си. Стараем се не само да отговаряме на изискванията им, но и да ги изпреварваме. Навлязохме в телемедицината, която получи силен тласък по време на пандемията.

Ние обаче бяхме подготвени, защото непрекъснато бяхме и сме във връзка с пациентите си. Независимо къде се намират, те могат да се чувстват спокойни с бързата реакция и съветите, които получават. Радваме се, че се връщат при нас със семействата и приятелите си. Доверието е най-ценното ни достижение за тези 10 години упоритост и всеотдайност.

Къде откривате баланса между идеята за здравето и естетиката и кога те се разминават според вас?

Здравето започва с профилактиката и добрите мисли. Редовният годишен скрининг на бенките е от съществено значение за целия организъм и не трябва да се пропуска. Както и този за сексуално предавани болести, разбира се.

Относно външния вид, естетичните пропорции датират още от античността, независимо колко промени в детайлите са претърпели през вековете. Някои от границите обаче не бива да се преминават. Шансът да си навредите с прекомерни усилия за постигане на някакъв имагинерен идеал е напълно реален. Затова обичайте собствената си кожа, грижете се за нея с ум и любов и си повярвайте, че красотата е във вашата индивидуалност. Дефектът е ефект, нали?

Какъв е вашият идеал за красота, д-р Хитова?

От самото начало прилагам в практиката си правилото less is more. Никога не съм харесвала очевидните промени – било то в обем или мимика. Вярвам в усмивката и онова фино излъчване, което уверените в себе си жени носят.

В очарованието и хариз­мата, в блясъка на очите и устрема на мисълта. Разбира се, че трябва да се поддържаме, да поставим и себе си в центъра на своята вселена, да не се оставяме на времето да ни потисне. В този аспект ме възхищават жените, които успяват да балансират и да постигнат хармонията на добрия смислен живот.

В наши дни естетичните дерматолози придобиха имиджа на суперзвезди с едва ли не свръхумения. Запленени от него и от мечтата бързо да станат „богати и известни“, много млади хора специализират дерматология. Какво остава скрито в този образ?  

За съжаление, такава настройка съще­ствува в част от специализиращите дерматология. Социалните медии и обществените нагласи успяха да променят доста хората. Те не можаха да дадат отпор на инфлуенсърите и да формират собствено мислене, опит, реакции, път. Лесно е да се увлечеш по атрактивния облик.

За да станеш добър естетичен лекар обаче, е необходим един доста солиден бекграунд, свързан с много учене, изпити, специализации, грешки, неувереност, съмнения и трудни решения. Нужен е богат професионален опит и най-вече – способност да отреагираш компетентно на всяка непредвидена ситуация и да знаеш от кого да потърсиш второ мнение, без да се срамуваш от това – защото съвършен лекар няма, както и съвършен човек.

Когато в клиниката ви идват млади колеги за обучение, какво им казвате на първата ви среща?

„Вашата единствена кожа заслужава най-доброто“ – споделям им слогана на „ЕвроДерма“. Искам да вдъхна на тези млади момичета и момчета самочувствието и увереността, че са заслужили мястото си сред най-добрите професионалисти, че са истинската надежда на дерматологията.

Че трябва да са устремени, да постигат, да преодоляват и да са достатъчно силни, за да признават пораженията. Само по този нелек начин ще имат пълноценен и удовлетворяващ живот във всеки аспект.

Кое е най-голямото предизвикателство пред вас в момента? 

Да задържа интереса на колегите и на пациентите. Безкрайно по-трудно е, когато си на високо ниво, затова с моите съдружници не спираме да търсим нови цели, нови решения, нови лица. Съвременното шеметно пътуване на света не ни дава и минута престой на едно място.

В този контекст как виждате бъдещето на дерматологията в цялата є палитра, и в частност това на клиниката ви в следващите 10 години?

Изкуството да рисуваш и коригираш кожата, която сама по себе си е едно невероятно творчество на природата, не може да се сравни с нищо друго като преживяване. Нашата специалност е във видимия спектър на медицината и всеки е търсил консултация с дерматолог поне веднъж в живота си.

Затова и онлайн консултациите ще заемат все по-голям дял от работата ни в този глобализиращ се свят. Но въпреки това няма как някои състояния да се решават без нас. При всички случаи ние от „ЕвроДерма“ ще сме на мястото си върху дерматологичната карта, ще бъдем по-силни и знаещи, с млади и можещи колеги, които няма да се страхуват да въвеждат новостите от света.

Медицината ще става все по-строго индивидуална – персонализирана, след чек на генетичната карта, и това вече навлиза в лечението на онкологичните заболявания. Сигурна съм, че намесите в генома, препрограмирането на клетките, използването на дигиталните чипове като импланти ще я тласнат мощно напред. Тя прогресира невероятно бързо и аз се радвам, че сме активна част от този процес.