Интервю на любимата Марта Вачкова за работата,усмивката и GUNA колагена

МАРТА ВАЧКОВА СПАСЯВА СТАВИТЕ СИ С GUNA ИНЖЕКЦИОНЕН КОЛАГЕН И СЕ ЧУВСТВА С 20-ГОДИНИ ПО-МЛАДА.

Ако денят ви изглежда мрачен, безнадежден и сив, има един начин, той да се превърне в позитивен и слънчев. Достатъчно е да я видите на сцената, на малкия екран или просто докато се разхожда и вдишва от енергията на града. Тя е винаги позитивна и усмихната. Казва, че най-добре се чувства в тишината на уютния си дом и заобиколена от приятели, на които вярва, имат енергия и ценности, каквито споделя тя самата. Първата й роля в телевизионен сериал, тази на главна сестра Жекова в „Откраднат живот”,  добавя нови щрихи към образа на многоликия й талант. Позната от театралната сцена с незабравимите си превъплъщения в „Слуга на двама господари“ – Смералдина, „Грехът Куцар“,„Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита с китка накитена“- Кита, „Сирано дьо Бержерак“,„Тартюф“, „Албена“, „Лъжци по неволя” и „Рейс”, Марта Вачкова е безспорна любимка на публиката. През 2016-та тя печели престижната Награда за най-добра актриса за ролята на Марта във филма „За кого служи хлябът“ на международния кинофестивал European Film Festival (Mainstream & Underground) в Москва. Ако кажем, че всички обичат Марта, няма да сгрешим. Майка на талантливата Рада, актриса, вдъхновяваща жена и човек, който може да промени живота ти.

Какво се крие зад вечната усмивка и кой е начинът да се спавим с трудностите, преминавайки позитивно през изпитанията на сцената и в живота. Пред guna.bg, говори Марта Вачкова.

Здравейте, Марта. Изглеждате прекрасно, винаги усмихната и лъчезарна. Как поддържате този дух?

Това е въпрос и на натюрел и ген. Как си се родил, как си възпитан, как си отгледан също е важно. Вярвам, че децата, които са обичани като малки,  остават усмихнати оптимисти за цял живот. Моята майка е много красива жена. Тя е голям оптимист и е много младолика. Нося нейния ген. От друга страна добрите мисли помагат за по-ведрото излъчване. Ако човек по цял ден мисли за проблемите си, за несгодите, за болежките, за разни страхове, тези мисли се изразяват на лицето му. Когато с надежда и упование очакавш всеки следващ ден –  това озарява лицето с една необикновена светлина.  Разбира се, грижите за здравето и кожата също са от значение, защото, ние хората не сме само душата ни.

Работата Ви е прекрасна, вдъхновяваща и вълнуваща. Сцената е магия, която Вие владеете до съвършенство. Изтощително ли е да сте постоянно на сцената и под светлините на прожекторите?

Да, ако е постоянно, наистина е изтощително, но е и огромна радост. Особено в театъра, когато имаш постоянно среща с публиката, тя те окрилява. Може да си уморен, преуморен, изтощен дори, но когато чуеш смеха в залата, когато чуеш аплодисментите, това те презарежда. Бих го сравнила с тока, с който зареждам телефона си, когато му падне батерията. Моят ток, моят живот са тези аплодисменти. Да бъде оценена работата ти, да бъдеш харесван – ние актьорите от това се задвижваме. В същото време това е и много отговорна работа. Когато веднъж си харесан, получил си  аплодисменти, искаш отново и отново от същото. Но, човек не е машина. Не можеш всеки път еднакво добре да играеш всяка следваща роля или медииното или сценичното ти представяне да е едно и също. Тогава малко се понапрягаме и попресилваме. Не случайно актьорите заболяват от много болести, често при тях се срещат инсулти, инфаркти. Това е така, защото нашият живот е живот, в който гориш бързо и интензивно. Ето защо трябва да си умен и мъдър и да разпределяш силите си. Това е много трудно.

Почти цял ден се налага да стоите права, води ли това до някакви неразположения или травми?

Преди години, когато бях много енергична, не си давах сметка, че различни фактори, могат да повлияят на здравината на ставите ми един ден. Като луда спортувах, обожавах да играя тенис на корт, танците ме зареждаха толкова много, че съм осъмвала по дискотеки. В една доста напреднала възраст започнах да преподавам танци в Денс Академи покрай теревизионния формат, направих един шпагат и всички се смаяха колко съм пластична. Тогава не съзнавах колко пагубно може да бъде това за ставите, костите и коленете ми. По-късно се оказа, че съм скъсала минискус. Станало е или по време на тенис, или по време на танци. Отидох на лекар и ми казаха: „Да, да, скъсан минискус – трябва да се оперира”. Казах си: „Щом мога да ходя, за какво да го оперирам.” Вижте какво невежество. Години наред живях с този скъсан минискус, вследствие на което съм направила износване на ставите, за което лекарите ме предупредиха, че на зрели години ще е много болезнено. В следствие на това, трябваше по спешност да бъда оперирана във Военна Болница. Там д-р Русимов изряза голяма част от този менискус, намести го някак си, но ме предупреди, че много ще страдам с това оперирано коляно. И наистина, тази зима, след едни много тежки и интензивни репетиции в Сатиричния тетатър, след дълго време на стоене, ставата се възпали. Притеснявах, се че ще стигна до инвалидна количка. Самата количка седеше до мен на сцената, ако случайно ме заболи коляното просто да седна. Няколко пъти съм излизала с бастун на сцената. Беше много сериозен проблем. Слава Богу, благодарение на моята д-р Хитова открихме правилния, ефективен и напълно безболезнен начин на лечение. В момента прилагам серия от процедури, от които много добре се повлиява болката в коляното. В клиника Евродерма, в продължение на няколко процедури с GUNA инжекционен колаген, който се втрива посредством специално разработения за целта апарат вече не изпитвам болка. Лечението чрез Гунафореза е напълно безболезнено и много приятно. Докато не се подложих на това смятах, че колагенът е само за кожатана лицето. Всъщност GUNA са разработили 13 вида флакони за всяка анатомична област. В това число и за кожата на лицето. Истината е, че чрез Гунафорезата колагенът по естествен начин лекува онези места, където колагеновата структура е нарушена, където ставите са износени и е необходима намеса. Сега с това се поддържам и съм изключително доволна. Предупрежденията за съхранение на ставите съвсем не са празни приказки. Болките, които имах бяха толкова силни, чувствах, че ще падна, все едно ме посича нещо в краката. Трябва да се грижим не само за красотата си, за свежеста на кожата и лицето си, но и за здравето си. Гунафорезата е това – здраве, животоспасяващо за мен и ставите ми.

Познавахте ли преди това, лечението с GUNA инжекционен колаген?

Не, не познавах лечението. Благодарение на д-р Хитова разбрах за този метод. Толкова съм благодарна, че ме посъветваха да опитам. В дерматологичната клиника Евродерма се срещнах с една по-възрастна дама, лекарка, с болки в двете колена. Тя беше много добре повлияна от прилагането на Гунафореза и на живо видях ефекта на това лечение.

Изпитвате ли някаква болка при самата манипулация?

Толкова е приятно, няма никаква болка. То е като вид масаж, със специален уред.

След коя процедура усетихте подобрение?

Тъй като коляното ми бе много зле, докторите ми биха една инжекция. За да постигна бързия и благоприятен ефект на лечението веднага започнах терапията с Гунафореза. От първия път се чувствам перфектно. Преди,  като ставах сутрин, краката ми скърцаха едвам стъпвах, сега съм се върнала 20 години назад. Толкова  здрави чувствам коленете си. Няма по-ценен дар от здравето. Трябва също и да призная, че имам страхотното умение да си внушавам добри мисли и така помагам на всяко лечение. Винаги съм позитивна и очаквам най-доброто от лекарите, от медицинските интервенции. Винаги съм с позитивно очакване.