Кога да се погрижим за бенките си?

При гранични или съмнителни образувания е лоша идея те да се стопяват с лазер - може да се отложи откриването на рак, предупреждава проф. Кадурина.

 

Проф. Мирослава Кадурина е специалист по дерматология и естетична медицина. Консултира и провежда терапии в “Сити клиник - Онкологичен център” и в Медицински център “Евродерма”. Секретар е на Европейската асоциация по лазерна дерматология, почетен член е на Немското дерматологично дружество и членува в редица световни медицински организации. Завършила е Немска езикова гимназия през 1979 г. и медицина в София през 1984 г. През 1990 г. придобива специалност “Дерматология и венерология”. През 2004 г. - научна степен “Доктор” с тема на дисертационния труд: “Aкне - патогенетични, клинични и терапевтични аспекти". Научна степен “Доктор на медицинските науки” придобива с дисертация “Биологични продукти при лечение на Psoriasis vulgaris - терапевтични, хистологични и имунохистохимични аспекти” през 2003 г. От 2005 г. е доцент, а от 2013 г. – професор. Специализирала е дерматопатология в Университетска болница, Клиника по дерматология, Цюрих, Швейцария, и дерматохирургия в Клиника по дерматология Dermatologicum - Хамбург, Германия. От 2010 до 2015 г. е преподавател към Катедрата по дерматовенерология на Медицинския факултет към Софийския университет. Има над 350 научни публикации в наши и чужди издания. От 2015 г. е професор и преподавател към Департамента по дерматология на университета “Маркони” в Рим, Италия.

- Проф. Кадурина, колко често трябва да оглеждаме бенките си като профилактика на рака на кожата?

- Говорим за бенките почти само през лятото, когато кожата и всички нейни особености стават по-видими, но есенно-зимният период е времето, в което трябва да направим огледа и ако е нужно, след консултация с дерматолог да предприемем необходимите промени. Извън случаите по спешност, в които отлагания са неуместни, през студения сезон е най-подходящо да се правят операции по повод на рискови бенки и образувания, лазерни процедури, които често не са едномоментни, а изискват няколко намеси с паузи между тях. Така до лятото ще има достатъчно време за цялото лечение и възстановяване на кожата, преди отново да бъде изложена на слънце. Правилото е особено важно, ако се налагат интервенции по лицето.

Но дори и без видим проблем препоръчвам наесен всеки да си направи профилактичен преглед при дерматолог, който със специален уред – дерматоскоп, ще чекира цялата му кожа и ще регистрира измененията. Така всяко съмнително състояние ще бъде навреме забелязано и лекувано.

- За лекаря кои изменения по кожата “светват” в червено?

- Най-голяма загриженост будят промени, свързани с меланома малигнум – най-злокачествения кожен рак.

Меланом вече се открива по-често и в българското население

Понякога късното му установяване се дължи не просто на подценяване, а на остарялото и напълно погрешно мнение, че “бенка не се пипа”. Точно обратното – колкото по-рано се отстранят високорисковите, толкова по-добра е прогнозата, защото меланомът е най-бързо метастазиращият тумор.

Операцията за отстраняване до здрава тъкан е златният стандарт при всички видове рак на кожата. В най-ранен стадий хирургичното лечение може да реши проблема.

Рискови бенки с по-нисък потенциал за израждане поне в началото само се наблюдават – 1-2 пъти в годината или по-често по преценка на лекаря, а ако той сметне, че някоя е рискова, се препоръчва отстраняването й. Най-подходящото време за това е късната есен и началото на зимата.

- Кои групи хора са в по-голям риск?

- Светлата кожа е по-предразположена към петна, образувания, бенки.

Най-уязвими са хората с много лунички и оранжева коса – ирландският тип, както и много русите.

- Как се отстраняват бенките?

- Това е много отговорна интервенция и не трябва лекомислено да се делегира на козметици или лечители. Напоследък се наблюдава тревожна тенденция масово да се премахват бенки с лазер, без да е направена задълбочена оценка. Някои бенки ще бъдат премахнати по този начин и от дерматолог с квалификация в лазерното лечение, но преди това лекарят специалист ще се е уверил по категоричен начин, че не става дума за гранично или раково образувание. Затова малка част от бенките се отстраняват по този начин. По-често се махат оперативно, за да не останат пигментни клетки – прорастването им в белега би могло да доведе до проблем. Задължително се прави хистологично изследване на отстранената бенка и ако се открият опасни клетки на начален меланом, може да се наложи втора, по-радикална операция.

Меланомите не са единствените видове кожен рак, има и други, които налагат операция, въпреки че не са толкова злокачествени. Навременното хирургично лечение обикновено се справя дефинитивно с проблема с базоцелуларния карцином. Често е достатъчно и при по-агресивната форма на немеланомен рак – спиноцелуларния карцином. При тези операции за разлика от меланома предварително се взема биопсия, за да се определят видът и типът на тумора. Според характеристиките му се планират хирургичната стратегия и обемът на интервенцията.

- И също е по-подходящо да се оперират през зимата?

- При необходимост, разбира се, не се чака. Но при практически липсващ риск от разсейки е по-добре да се оперира в студения сезон – във възстановителния период кожата гарантирано няма да е изложена на слънце, минимизирани са и рискове като по-обилно кървене, потене, замърсяване, пигментиране, по-голям белег и т.н.

- За какви промени по кожата да сме бдителни, когато сме пред огледалото?

- На първо място за всяко новопоявило се петно, бенка, възелче, необяснимо разраняване на кожата.

Сигнал за внимание са и промените на “старите” бенки. Задължително трябва да се консултират с дерматолог, ако нарастват, ако променят цвета си, ако очертанията им се назъбват, ако кървят

- Често бенките са на места, на които се закачат, притискат, разраняват. Как да постъпваме при подобна травма?

- Обикновено травмирана бенка се изрязва след заздравяването. Но дерматологът преценява дали трябва да се премахне и по какъв метод.

- Ако при самонаблюдението, което препоръчвате, човек не открие промени по кожата, това “разрешение” ли е да освежава със солариум тена си през зимата?

- За разлика от много места по света, у нас не е отминало увлечението по бронзовия тен. Но солариумите са особено рискови при диспластични бенки, които много млади хора са склонни да подценяват в името на някакви естетически идеали.

  • Коя е причината за предраковите кафеникави надигнати грапавини, които приличат на бенки?

Източник: 24 часа