Косата по време на бременност

Силната хормонална атака в началото на бременността прави косата по-красива и я заздравява. Това се дължи на повишеното ниво на хормона естроген. Той удължава активната фаза на косъма и в резултат на това косата става по-гъста, здрава, лъскава, плътна и почти не капе, обяснява дерматологът д-р Мариела Хитова.

Бременните рядко се оплакват от косопад. Дори и това да се случи, не бива да го възприемат като нещо твърде смущаващо. Добре е да обърнат внимание, без да правят прибързани заключения. Защото то рядко дава „сведения“ за състоянието на плода.
Най-честата причина за загуба на коса в този период е липсата на витамини, минерали или желязо. Бебето изсмуква необходимите му вещества, оставяйки организма на майката понякога леко изтощен.
В тези случаи е добре да се ядат повече плодове и зеленчуци, а, ако е необходимо, да се приемат и витамини за бременни.

Снимка: личен архив
Д-р Мариела Хитова е лекар с богата и разностранна практика в областта на клиничната дерматология и венерология, както и на естетичната медицина.

Проблемът идва след раждане

Най-често след раждане косата почва по-интензивно да капе. Това е времето на рязък спад в нивата на хормоните и той продължава, докато нива им от преди бременността не се възстановят.
Обикновено всеки човек при къпане или ресане губи по 100-150 косъма дневно. Това са тези косми, които след като са израснали, са преминали в период на покой.

След раждане косата, която през бременността не е паднала, започва да капе наведнъж и усилено. Става много рядка и дори по скалпа се получават цели оголени петна. Това е временен проблем, тъй като за около 6–12 месеца тя се връща към нормалния си цикъл на растеж.
Интензивният косопад при бременност или след раждане е доста стресиращ за жената се отразява на самочувствието й.
Обикновено никакви маски или други козметични  средства не могат да помогнат. За ваше успокоение може да купите продукти за подхранване и стимулиране на растежа – и да не помогнат, няма да навредят. Има богат избор от лосиони, ампули, шампоани, добавки.
Имайте търпение и косопадът ще спре от само себе си. Ако започнете да броите космите, с които се разделяте, това ще ви донесе само стрес и мрачно настроение.

Снимка: Guliver / iStock 

Ако косопадът продължава и година след раждането, се налага консултация с лекар.
Онова, което можете да направите докато чакате, е да въведете някои промени в грижите за косата и скалпа, за да не чувствате състоянието толкова осезателно.

Помага: 
– Следете състоянието на кожата на главата си. Ако забележите лющене, чувствителност или сърбеж, вземете мерки като използвате шампоан с успокояващи съставки, които осигуряват необходимото количество влага и кератин, стимулират клетъчния метаболизъм и цялостно тонизират кожата.

– Добре е продуктът за грижа за коса да съдържа активни съставки, които стимулират микроциркулацията на кръвта в скалпа – така косъмът се храни по-добре.

– Мийте косата, когато се замърси – независимо колко често е. Чистият косъм е здрав.

– Опитайте се да осигурите допълнителна доза микроелементи, аминокиселини и витамини на косъма и чрез балсама или маската. По този начин ще го подсилите външно и ще подпомогнете образуването на защитен щит срещу агресори, които ускоряват косопада.

– При оформяне на прическата избягвайте агресивна употребата на стилизанти и нагряващи уреди, които допълнително изтощават и отслабват косъма.

– Косата е много крехка, когато е мокра, така че избягвайте да я скубете с гъст гребен.

– Режимът на живот също е много важен – храненето, спортът, отношението към света – всичко това се отразява и на косата. Яжте повече плодове и зеленчуци, които съдържат голямо количество флавоноиди и антиоксиданти. Те от своя страна осигуряват нужната защита на космените фоликули и стимулират растежа.

– Препоръчвам да вземете мерки срещу косопада непосредствено след раждане, а не когато проблемът е налице.

С употребата на подходяща укрепваща косъма грижа имате големи шансове да повлияете положително на процеса, тъй като продуктите с активни съставки ще въздействат върху фоликулите и ще забавят отпадането им. Така процесът няма да е толкова очевиден.

Д-р Мариела Хитова

Дерматоложката е един от основателите и собственик на клиника ЕвроДерма, където консултира и извършва манипулации и процедури. Телефон за записване са 0884 342 246 и 0886 191 241 или на сайта www.drhitova.com