Кожни проблеми при бременните

Д-р Хитова разказва кои кожни болести са опасни за бебето.

През целия период на бременността кожата по лицето и тялото на жената се променя – на места потъмнява, на други си опъва, разтегля, изсветлява и се явяват стрии.
Понякога, макар и рядко, плъзват обриви, сърбящи папули и мехури, които са характерни само за тези 9 месеца, не вредят на плода в утробата и изчезват веднага, след като жената роди. Други инфекции обаче са опасни за бебето.
За тях разказва д-р Мариела Хитова, дерматолог-венеролог.

Заради хормоналните промени през този период се появява тъмно оцветяване по ареолите на гърдите, пубиса и средната линия на корема.
При някои жени се забелязва и пигментация по лицето – мелазма.
По корема може да се появят розово-лилави стрии, които се дължат на нарастването на бебето в утробата и на прекомерното разпъване на кожата.
Физиологичните промени обикновено остават за известно време след раждането, но после постепенно, макар и ненапълно, отзвучават.

Стриите обикновено изсветляват, но рядко изчезват напълно. Рекламираните кремове, които обещават заличаването им, не помагат.
След като жената роди, може да направи специални процедури – редуващи се инжекции колаген с фракселен лазер, които в някои случаи дават доста добър ефект и могат да завършат с пълно възстановяване.
А за премахване на пигментациите също има по-интензивни терапии, които се правят след края на бременността – избелващи кремове, пилинги и лазерни процедури.

Снимка: архив на автора
Д-р Мариела Хитова е лекар с богата и разностранна практика в областта на клиничната дерматология и венерология, както и естетичната медицина.

Повечето кожни заболявания през бременността не вредят на плода в утробата. Изключение правят рубеола, сифилис и генитален херпес симплекс.

Рубеолата се причинява от вирус, който се разпространява чрез кашляне и кихане. Почти веднага след инфектирането се появява несърбящ обрив по цялото тяло, който продължава 2-3 дни.
Ако майката се зарази през първите 20 седмици на бременността, плодът може да се роди с дефекти или дори да загине в утробата.
Ето защо още в детството всички момичета трябва да бъдат ваксинирани. Редовните ваксинации включени в имунизационния календар са гаранция за предпазване по-късно в живота. Ваксинирането няма как да стане преди и по време на бременността.

Сифилисът е полово предавана болест. В ранния му стадий се появяват неболезнени рани по гениталиите, ануса или устата (в зависимост от първичното заразяване), които преминават без лечение за 3 седмици. 6-8 седмици по-късно се появява обрив по кожата, дланите, ходилата, устата. Ако инфекцията се развие по време на бременността и майката не се лекува, бебето може да се роди със сърдечни, костни или мозъчни дефекти. Затова, в развитите страни всички жени минават задължително на изследване за сифилис по време на бременността.

Гениталният херпес се причинява от вирус, предаван при сексуален контакт. Човек може да не разбере, че се е заразил. Инкубационният период след него е различно дълъг. Проблемът е, че херпесът излиза отново и отново. Това е повтарящо се заболяване. Проявява се като болезнени мехурчета и афти по гениталиите. Коварното е, че вирусът може да се открие във вагината, без дори да е имало симптоми.
По време на раждането бебето може да се зарази с вируса. Инфектира се кожата, мозъка или на черния дроб. Това може да се избегне, ако майката се държи под контрол по време на бременността и по време на раждане или се приложи Цезарево сечение.
Има някои кожни болести, специфични за бременността, които обикновено изчезват след раждане. Те не носят риск за бебето в утробата.

Полиморфна ерупция на бременността

Една на всяка 300 жени развива тази сърбяща кожна болест.
Обривът обикновено започва върху стриите на корема и постепенно обхваща тялото.Това не е заплаха за бебето в утробата и обривът винаги изчезва 6 седмици след раждане. Рядко той може да се яви и след раждането, но пак изчезва за 6 седмици.

Херпес гестационис

Кожната болест започва с поява на тънки мехурчета около пъпа. Изключително рядка болест, която не носи риск за плода.
Обикновето се явява при втора и трета бременност.

Еритема мултиформе

Обривът засяга раменете и тялото. Не сърби и може да изчезне преди раждането. Това се случва спонтанно, веднага след като жената роди.
Може да се дължи и на други причини – медикаменти, инфекция. Затова лекарят трябва да направи диференциална диагноза.

Съвет

При всеки съмнителен обрив по време на бременността, жената трябва да потърси консултация с дерматолог и да го информира, че е бременна. Моят съвет е:

1. Да не прилага самолечение.

2. Да не си поставя диагноза по интернет.

3. Да избягва традиционните лечения, които изглеждат безвредни и приемливи, защото те могат да увредят плода.

Д-р Мариела Хитова

Дерматоложката е един от основателите и собственик на клиника ЕвроДерма, където консултира и извършва манипулации и процедури.
Телефон за записване: 0884342246 и 0886191241
или на сайта www.drhitova.com