Внимавайте с мокрите кърпички и антибактериалните продукти!

В разгара на зимата зачестяват жертвите на атопичен дерматит. Д-р Бисера Котевска сподели кои са начините за предпазване от заболяването и за по-добра грижа за кожата.

„Атопичният дерматит по-често се среща в градовете, където родителите често прекаляват с антибактериалните средства, които от своя страна често се оказват алергени. Около 20% от децата страдат от това заболяване. То е наследствено, така че гените са водеща причина, но допринасящи фактори са начинът на хранене и на хигиена“, каза лекарят.

Заболяването започва най-често след 3-месечна възраст при бебето със суха кожа и зачервявания. Не се препоръчват билките и други „бабини лекове“, които влошават състоянието и водят до алергии.

Диагнозата е хронична, но заболяването може да бъде преодоляно с порастването. При едва 5% от пациентите то остава и до зряла възраст.

Специалистът препоръча ограничено ползване на мокри кърпички и антибактериални продукти.

Тя напомни, че особено през зимата лицето и ръцете трябва да бъдат обгрижвани срещу студа със съответните хидратиращи продукти и минимално излагане на студ. Тя напомни, че през студените месеци се изострят и други състояния, сред които е псориазисът.