За страховете от естетичните процедури

Всеки ли си прави ботокс тайно?

Защо много жени крият как се грижат за кожата си?

Желанието на жените да спрат времето и неговото влияние върху кожата е изключително мотивиращо и често е повод за подлагане на най-различни процедури.

Дерматолозите и козметичните салони от своя страна, предлагат огромно разнообразие от всякакви услуги, които обещават желан ефект.

Ботоксът, за и против, е една от обсъжданите теми в индустрията. Дали действително носи след себе си нежелани реакции, има ли негативни последици и възможно ли е да ни донесе проблеми, вместо звездна красота?

Представяме ви мнението на дерматоложката д-р Мариела Хитова и разкази на част от нейните клиенти.

Пациентка 1: „Аз смятам, че съм една много добре изглеждаща жена, макар че имам тайна за последните пет години – слагам си ботокс. Започнах, когато бях на 33, за да махна три хоризонтални бръчки на челото и двете гневни между веждите, които не изчезваха дори когато се бях наспала добре. В началото не казах на никого. Чувствах се объркана, защото използвах всичките кремове, серуми и натурални продукти като моите приятелки, които нямаха бръчки. При мен не се получаваше. Нещо друго имаше и трябваше да го открия.

В началото гледах на ботокса като на експеримент. Резултат: харесвах как изглеждах. Моето чело омекна и се изглади без да стане маска – можех да си мърдам веждите и да имам експресия. И, въпреки че аз виждах драматична промяна, никой друг не забеляза. Никой не ме попита. На никого не казах. Дерматологът ми постигна точно това, което исках – наистина беше добър! Затова му повярвах и не се отказах от него. Сега, пет години по-късно, да си слагам ботокс стана нещо рутинно – като да си зареждам редовно телефона. Макар че моите посещения при дерматолога са като шпионско приключение. Само малка част от моите приятелки знаят за това. Моето семейство няма идея. Пазя го в тайна от приятеля си. И не съм единствена“.

Това споделя като наблюдение д-р Мариела Хитова, практикуващ клиничен български дерматолог с богат опит и множество квалификации в областта на дерматологията, венерологията и естетичната медицина.

„Наистина е така“ – продължава дерматоложката. Няколко години по-рано една английска компания, Transform, прави проучване, което установява, че 72% от жените, които си правят нехирургични процедури, не го споделят в семейството, а 50% – в социалния си кръг.

Защо е така? Оказва се, че всеки има различни причини.

Факторът „богати домакини“ (отчаяни съпруги)

Пациентка 2: „За моя приятел замразените лица на богатите домакини от филмите са непоносими. Освен това, той не прави разлика между изчезването на бръчките с ботокс и напомпването до епични пропорции с хиалуронови пълнители“.

Пациентките ми споделят, че мъжете им гледат снимки на тунинговани свръхзнаменитости и казват – „Не искам никога да изглеждаш така! Отвратително е! “ – Те отричат всички процедури, просто защото това, което виждат в социалните мрежи, не им харесва. Затова партньорките са принудени да го правят тайно.

Илюзията – „аз ще се събудя като тях“

Повечето хора се страхуват да не станат като тези от снимките. Те искат да имат естествено излъчване, а и то е по-атрактивно за останалите. За някои поставянето на ботокс означава признание, че те не са красиви по природа и затова го пазят в тайна. Понякога това не се прави само да се убедят другите, че са красиви; те се самоубеждават, че времето ги подминава, като нямат бръчки (а пък и никой не знае за ботокса, нали?)

Състезанието

Много от пациентките ми си слагат ботокс, защото искат да изглеждат по-добре от приятелките си. Нямате си представа как мислят! Всички си пускат снимки в социалните мрежи непрекъснато – Facebook, Instagram, Twitter – показват всичко на света. „Ако приятелка ми каже: „Изглеждаш страхотно. Как го постигаш?“, аз никога няма да си призная за ботокса, а само – „Аз наистина се грижа добре за кожата си“, споделя една от тях.

Накрая

Пациентка 3: „Започнах го на 31, а съм на 38. Но сега, когато официално излязох от тайното общество на ботокса, аз съм приела съвсем различно поведение относно него. Ботоксът ме кара да изглеждам добре и да се чувствам добре. Не трябва да има никакъв срам заради него. И още: „Скъпи, съжалявам, че не ти го казах по-рано“ – това е споделянето на една пациентка преди няколко дни в кабинета.

Но истината е, че трябва време да се съзрее и да се разбере, че да поддържаш разумно и елегантно външния си вид е признак на висока култура и социален статус. На уважение към околните, но и на себеуважение.

Вие „за“ или „против“ поставянето на ботокс сте? Споделете своето мнение с коментар под материала.

Източник: tialoto.bg