ЗДРАВИ НОКТИ ЗАВИНАГИ!

Почти всеки от нас се е сблъсквал в определен период от живота си с проблем по ноктите на краката или ръцете си. Правилната реакция в този случай е от решаващо значение за дълготрайното отстраняване на проблема.

Моментът, в който маникюристката ни възкликва срещу нас: “Ауу, имате гъбички! Чакайте да ви почистя добре!“ е онзи, който не трябва да неглижираме и спокойно да смятаме, че тя ще се справи сама с наличните й средства. Непрекъснатата травма при изрязване на болен нокът може само да задълбочи проблема. Правилният подход е да посетим дерматолог, който е специализиран в областта и може да направи всички изследвания, необходими за точната диагностика, защото не всичко, което причинява промяна в структурата и съответно вида на ноктите ни е гъбичка.

Д-р Мариела Хитова е специалист с дългогодишен опит в лечението на проблеми с ноктите, прилага различни методи на лечение, а зад гърба си има стотици клинични наблюдения и опит, които и позволяват да лекува успешно пациенти от цяла България в клиника ЕвроДерма.

Щастливи сме, че отдели от времето си, за да отговори на въпросите ни с компетентността на човек, за който проблемите с ноктите са такива, само докато не бъдат диагностицирани правилно и лекувани навреме.

S.B.: Какво причинява появата на така неприятния проблем – гъбички по ноктите?

Д-р Хитова: Причините за появата на този проблем може да се много и различни. Понякога това са тесните обувки, които така елегантно стоят на крака, високите токчета и свръхнатоварването на пръстите.

Други причинители могат да са планинското ходене и катерене, защото когато слизате надолу краката се набиват напред в обувките, карането на ски през зимата, тъй като ски обувките са често неудобни, изпускането на тежък предмет върху крака ви или ако някой ви е настъпил в тълпата. Дори агресивното изрязването на упоритите кожички, може да причини проблеми с ноктите ви.

Други фактори влияещи върху здравето на ноктите ви, може да са някои кожни заболявания като псориазис, лихен, екзема.

Нокътните промени понякога са симптом и на друго системно заболяване като проблеми с щитовидната жлеза, нарушение на периферното кръвоснабдяване, хронична белодробна болест.

Всички тези причини водят до промяна в цвета, задебеляване, отлепване, точковидни депресии, надлъжни линии, накъдряне или побеляване на ноктите.

Каквото и да е причинило проблемът обаче, от изключителна важност за решаването му е да  намерите подходящия дерматолог, който да ви обърне компетентно внимание и да направи детайлна диагностика и адекватен план на лечение. Това е от огромно значение за крайния резултат и ще предупредели дали проблема ще се задълбочи или ще бъде излекуван, а рецидивите ще бъдат предотвратени.

S.B.: Д-р Хитова, всички които сме се сблъсквали с този проблем знаем, колко упорит е той. Има ли начин да бъде отстранен завинаги?

Д-р Хитова: Да така е, проблемът е упорит, защото гъбичките могат да живеят в неблагоприятни условия до 30 години във вид на спори – формата, която не расте, а чака своя шанс за развитие. Ако намерят влажна и топла среда и подходяща врата, те се развиват мигновено. Съществува цял клон, част от разнообразието на живия свят (повече от 5 милиона вида) като от описаните около 100 000 само около 200 могат да предизвикат заболяване по хората. Някои живеят в симбиоза по кожата ни, други се намират по животни, растения или в почвата. Близо 600 са съставна част от кожния микробиом на всеки от нас. Това е този невидим слой на повърхността на кожата, съставен от различни микроорганизми, който играе протективна функция и тежи горе-долу, колкото мозъка ни – към 1 килограм и 300 грама – два пъти по-малко от човешката кожа.

S.B.: Как да разберем дали имаме гъбички? 

Д-р Хитова: Диагностиката им започва с внимателно оглеждане със специална лампа на име Ууд, под която те светят в зеленикав цвят и така могат да се забележат по кожата около нокътя. След това се настъргва от нокътя, оцветява се със специфичен реактив и се наблюдава под микроскоп – при добра техника и съответна фаза на развитие могат да се видят нишки и спори. Това обаче е само ориентировъчно, за да се разбере дали има или няма наличие на гъбички. Важно е след това да се направи микологична посявка. Тя представлява поставяне на материала в специална среда и култивиране при определена температура до две седмици, за да може точно да се отдиференцира вида, който е причинил промяната на нокътната плочка. Това е много важно за последващото лечение, тъй като така ще можем да изберем най-подходящият препарат, който трябва да приемате.

S.B.: Колко дълго протича лечението на гъбичките по ноктите?

Д-р Хитова: Схемите са различни, както и продължителността и изискват доста усилия и мотивация. Резултатът не винаги е удовлетворителен и много зависи от възрастта, обмяната, съпътстващите заболявания, затова понякога се налага използването и на допълнителни методи като локални медикаменти и терапия с лазер.

Лазерите навлязоха активно в последните няколко години като средство на борба с този проблем. Подходящи са при по-леките случаи, когато не е ангажирана цялата нокътна плочка, при възраст до 50 години и добро общо здраве. Особено при ноктите на ръцете, лазерът и локалните препарати са обикновено достатъчни.

Ако състоянието е по-тежко, промените са по краката, непрекъснато се ходи със затворени обувки, дори и да не са от изкуствена материя, упражнявате активен спорт, тоест налична е влажна и топла среда или имате хронична травма, то методите трябва да са комбинирани.

Лазерните процедури се провеждат на три седмици, като са необходими от 6 до 10 такива. Обикновено ноктите на ръцете се обновяват за 6 месеца, а тези на краката за година, което определя и продължителността на лечението и изисква периодични срещи с дерматолога, който ви лекува. Той ще може да проследи как реагирате на лечението и дали нещо трябва да се промени в схемата, методите или медикаментите.

S.B.: С какви методи работите в клиника EвроДерма?

Д-р Хитова: В клиниката работя  с два вида лазери за лечение на нокти. Използвам комбинирано лечение с два NdYag  1064nm лазера с различен режим на излъчване, които чрез топлината и атакуването на специфичния цвят, водят до разрушаване на структурaта на гъбичката. По време на третирането на ноктите лазерният лъч преминава през повърхността  и достига до основата на нокътната тъкан, богата на гъбични причинители. Там тя се поглъща от пигмента на гъбичката, трансформира се в топлина и потиска развитието на гъбичките. За добър ефект е необходимо натрупването на достатъчно количество енергия.

Това води в някои случаи до дискомфорт по време на процедурата. Тогава тя се провежда с временни спирания или използваме друг вид апарат – т.нар студен лазер, който комбинира две дължини на вълните 405nm и 635nm, доставяни от въртящи се лазерни диода. Одобрен от ФДА.405nm – проявява антимикробен, антибактериален и антимикотичен ефект, а 635nm – засилва действието на неутрофилите и макрофагите срещу инфекциозните агенти и ускорява тъканната регенерация. Тук процедурата е напълно безболезнена и всички нокти се облъчват наведнъж.

S.B.: Какви са предимствата на лазерното лечение при онихомикоза?

Д-р Хитова:  Лазерната светлина прониква дълбоко в нокътната плочка и така въздейства на гъбичките по цялата й повърхност. Невъзможно е развитието на резистентност на гъбичките към лазерната терапия, за разлика от риска от привикване към терапията с различни антимикотични медикаменти. Освен това лазерната терапия е кратка – продължава 10-15 минути. При нея няма риск от странични ефекти и лечението се осъществява без предварително обезболяване и без съществена болка.

Най-важното е, че при лазерната терапия може да се разчита на стабилни терапевтични резултати.

При 68%-90% от лекуваните с лазерна терапия пациенти се установява подобрение в оплакванията с различна степен на изчистване на нокътната плочка. Подобрението в състоянието на ноктите зависи, както от вида на причинителя, така и от особеностите на поддръжката, съпътстващите състояния и навиците на  пациента.

Когато говорим за гъбички по ноктите на краката е много важна и задължителната дезинфекция на обувките.

S.B.: Какъв е вашия съвет към онези, които имат притеснения относно здравето на ноктите си, но все още не са предприели нищо?

Д-р Хитова:  Когато имате съмнения относно състоянието на ноктите си, не се диагностицирайте и лекувайте сами. Независимо дали това са гъбички или не, при установяване на вида проблем, той може да се отстрани успешно със съвременните методи на медицината. Нужно е да махнете лака, да не мажете с препарати, препоръчани от приятел или видени от реклама или в аптеката, да оставете поне две седмици ноктите си да растат на воля и да посетете компетентен дерматолог, за да  получите точна диагноза и метод на лечение. Само така ще си спестите много време и неприятни моменти занапред. Дългогодишния ми опит в сферата показва, че навременно взетите мерки и лечение назначено от специалист дават отлични резултати.

За повече информация и лична консултация с д-р Мариела Хитова, може да си запишете час на тел.: 0700 200 17/ +359 884 342 246