Богата на тромбоцити плазма

Богатата на тромбоцити плазма (PRP) е концентриран кръвен продукт, който се характеризира с висока концентрация на тромбоцити (1.6-2.5 пъти повече от техните нормални стойности).  От първото и прилагане при лечение на кожни язви през 1980 г. до днес, са се появили значителен брой нови приложения в различни медицински направления - ортопедия, спортна медицина, лечение на рани, офталмология, лицево-челюстна хирургия, мускулно-скелетни нарушения, изгаряния, козметична хирургия, и т.н.

PRP е автоложна суспензия, получена чрез центрофугиране на кръв – 10 ml.Тромбоцитите са  ключов фактор за регенеративните процеси на твърдите и меки тъкани. Те осигуряват жизнено важни растежни фактори  (FGF, PDGF, TGF-ß, EGF, VEGF, IGF), включени в миграцията, диференциацията и пролиферацията на стволовите клетки, както и за стимулиране на клетки като фибробласти и ендотелни клетки, които индуцират образуването на нов екстрацелуларен матрикс и неоваскуларизация

Инжекциите с автоложна плазма, богата на тромбоцити (A-PRP®) разчитат едновременно на лесна и безопасна техника, използвайки регенеративните и лечебни свойства на тромбоцитите. Те имат способността локално да освобождават растежни фактори, малки молекули, които действат като инициатори на процеса на регенерация на кожата.

Очакваните благоприятни ефекти са увеличаване на кожната еластичност с изглаждане на фините линии, както и подобряване тена на кожата. Процедурата с PRP позволява също третиране на тъмни кръгове.

Резултатите са видими от първата седмица след първата инжекция, но за да получите най-добрите резултати по отношение качество и продължителност, трябва протокол, включващ няколко третирания.Броят и интервалите между сесиите ще зависят от персонализиран анализ на Вашата кожа, третираните зони, Вашите начин на живот и навици. Нещо повече, тъй като процедурата се базира на използването на Вашите собствени (автоложни) тромбоцити и регенеративни способности, има естествена вариация на резултатите при отделните индивиди.Тъй като A-PRP се състои само от компоненти на Вашата собствена кръв, очакват се много малко странични ефекти. Въпреки това, в някои случаи може да се появи:

  • Както при всички инжекционни продукти: хематоми или посиняване на мястото на убождане
  • Усещане за затопляне и повърхностно напрежение на ниво кожа. Тези преходни усещания идват от задействането на процеса на биостимулация и трябва да изчезнат най-късно до 24 – 36 часа след третиране. Ако симптомите се задържат по-дълго, консултирайте се с Вашия лекар.

 

ПРИЛОЖЕНИЯ :

Третиране на белези

A-PRP за белези, (хипертрофични, келоидни), стрии и белези от акне. Инжектирането на A-PRP (автоложна плазма, богата на тромбоцити) в дермата подпомага, ускорява и увеличава процеса на тъканна регенерация. A-PRP стимулира синтеза на различни компоненти на екстрацелуларния матрикс (включително гликозаминогликани, колаген, еластин, хиалуронова киселина и фибронектин). A-PRP предизвиква деленето и диференциацията на стволови клетки и стимулира неоангиогенезата. Преди процедурата с PRP трябва да се премахне повърхностната келоидна част от белега, използвайки хирургична ексцизия, дермабразио, лазер или пилинг.

Намалява риска от поствъзпалителна хиперпигментация след терапия с CO2-лазер. 

Косопад

Два основни типа алопеция засягат хората:

  1. Androgenic Alopecia – най-честата причина за загубата на коса при този вид е хормонален дисбаланс, липса на хранителни вещества или различни заболявания и медикаменти. Лечението е предизвикателство и предишни терапии демонстрират ниска ефективност или имат странични ефекти.
  2. Alopecia Areata – рядко автоимунно заболяване, което причинява плешивост на отделни участъци.

При всички видове алопеция A-PRP е доказано ефективна!  Препоръчва се и след трансплантация на коса.