Дерматоскопия

Kогато говорим за дерматоскопия, имаме предвид преглеждането на кожата чрез използването на миниатюрен микроскоп директно върху кожната повърхност.

Чрез 10 до 40 кратно увеличение и специалната осветяваща система на дерматоскопа дерматолозите успяват по-добре да разгледат структурата и цвета на епидермиса и горната дерма.

Специалистите- експерти, които са тренирани как да използват дерматоскоп, имат много по-голяма успеваемост в откриването на меланоми и разпознаването на доброкачествените тумори по кожата.

Много често, когато разтревожени от поредната кампания срещу меланома, посетите дерматолог-експерт, ще бъдете прегледани чрез комфортен малък дерматоскоп, изглеждаш като лупа.

Съществуват и модерни дигитални дерматоскопи, с които може да се направи карта на пигментните лезии по цялото тяло, като тази информация се съхранява, може да се предаде на пациента и използва за сравнение за изменения във времето.

Дерматоскопията помага на лекарите- експерти да открият кожен рак в начален стадий преди да метастазира и намалява ненужното рязане на бенки.

Краят на летния сезон, след дългото излагане на вредните УВ лъчи, е правилния момент пациентите да бъдат прегледани за нови лезии, както може и да се запишете за чек по време на няколкото кампании за безплатен скрининг всяка година. Според последни проучвания само една трета от меланомите възникват върху съществуващи бенки; по-голямата част възникват като нови пигментни петна.

Най- рискови за откриване на меланом са хората със светла кожа, с много лунички, с червена коса, работещи на открито или обичащи силен тен, любители на солариуми и пациентите с така наречения ”синдром на диспластичните невуси“ ,както и пациенти с фамилна история за меланом.

За майките е важно да знаят, че едно слънчево изгаряне на техните деца удвоява риска за развитие на меланома в по-късна възраст!

Разбира се, ежегодно проверяване на цялото тяло при дерматолог-експерт и използване на широкоспектърни слънцезащитни кремове е най-правилният подход.

В клиника ЕвроДерма всеки дерматолог е обучен за работа с дерматоскоп,а освен това разполагаме и със заснимащата софтуерна дигитална система Dynamify - Вие ще видите на TV монитора бенките си,те ще бъдат запаметени,описани,разчетени и определени,ще Ви бъде дадена цветна разпечатка и ще могат лесно да се проследят в развитие при следващото Ви посещение.