Rigenera® - стволови клетки в лечението на косопад

Процедурата Rigenera® е иновация в лечението на косопад. Използват се дезагрегирани автоложни микроприсадки, съдържащи здрави стволови и ендотелни клетки от пациента, за да се лекуват области, изискващи подобрение. Запазва се клетъчният матрикс, което позволява на клетките да останат в собствената си физиологична ниша, която ги поддържа и им дава възможност да се делят. 

 

Rigenera® има одобрение и е признат метод от FDA (Американската агенция по храните и лекарствата), СЕ маркировка от Европейската комисия; Японската агенция и е патентован метод за добиване и прилагане на стволови клетки за регенеративна терапия. Различни изследвания показват възможността незрели мастни тъкани да индуцират пролиферацията на стволови клетки, за да стартират анагенната фаза на кожния цикъл.

 

Прилагане на автоложна клетъчна суспензия, получена чрез Rigenera® система, механична фрагментация, която позволява да се получи физиологичен солеви разтвор, състоящ се от хетерогенна група от клетки, богати на мастни мезимхималцетни клетки и растежни фактори, заздравяване на рани и възстановяване на косата.

Автоложното трансплантиране на такива клетки е приложен за редица регенеративни лечения.

 Клетъчната жизненост при такива трансплантати е поне 93%. Това е много добър резултат след механична фрагментация.

В 1,2 ml разтвор получен по метода Rigenera се съдържат поне 70000 стволови клетки.

 

Методът Rigenera® използва стволови клетки добити от собствена тъкан на пациента, взета чрез биопсия от тилната област на скалпа, която не е чувствителна към действието на тестостерон и където се установява по-голяма гъстота на фоликулите.

 

Методът Rigenera® използва специален микродермaтом (микроножове), който разгражда структурата на кожата, получена чрез биопсии от 2,5 мм и филтриране на елементи по-малки от 50 микрона, с размера на отделни  клетки. Обработеният материал се вкарва отново в кожата на пациента в мястото на лечението. Протеинови комплекси и роговият слой са естествено изключени като получената клетъчна фракция е желаният биологичен продукт с терапевтично действие. Не се използват химикали или други материали за физическа обработка.

 

Има осем критерия за оценка на подходящите пациента за процедурата Rigenera®:

  • Брой косми
  • Разстояние между космите
  • Миниатюризация на фоликулите
  • Диаметър на космите
  • Миниатюрни и не-миниатюрни косми в една и съща фоликуларна единица
  • Жълтеникав пигмент
  • Възпаление
  • Общото състояние на скалпа.

 

Методът Rigenera® стабилизира прогресията на андрогенната алопеция и осигурява по-голяма жизненост на засегнатата коса. Напълно съвместим е  в комбинация и с други методи.

Резултата се обуславя от индивидуалните характеристики на всеки един случай: възраст, генетичен товар (брой гени за тази патология, които могат да определят скоростта и степента на алопеция). Можем да наблюдаваме значително намаление на броя на миниатюрните косми в рамките на един месец, а към първото тримесечие можем да наблюдаваме промени в качеството и броя на космите, и повишаване плътността на косъма.

 

Резултатите, които се получават са добри и дълготрайни. Подобрението, наблюдавано при пациентите е много голямо.