Брадавиците-как да се справим с тях

Д-р Кристина Рачева, Клиника ЕвроДерма

 

Брадавиците са вроговени израстъци по кожата, които изглеждат като груби, плътни, лющещи се издатини. Те могат да се появят по всяка част на тялото, като имат различен клиничен вид.

Брадавиците са всъщност вирусни образувания, като причината за появата им е човешкият папиломен вирус (HPV).

По длани и ходила се наричат „обикновени“ брадавици или с популярното им име „кокоши тръни“. По дланите растат най-често като издадени туморчета, а по ходилата, на местата където се стъпва и има натиск растат навътре и причиняват често силна болка.

Има и т.нар. „плоски“ брадавици – те са плоски образувания кафеникави или с цвета на околната кожа, които могат да се наблюдават навсякъде по тялото, но най-често са по лицето и гърба на ръцете. Имат тенденция за бързо разпространие в съседство и затова често са множествени.

Вирусните кондиломи са брадавици, които се образуват по лигавици и полу-лигавици – това са т.нар венерически брадавици, които се срещат по половите органи и в устата. Тук е важно да се знае, че те могат да се причиняват от типове HPV, които се наричат високо-рискови (типове 16,18,31,33,35,45,52,58,59,66 и др.), защото носят риск от развитие на рак на шийката на матката при жени. Тяхното своевременно диагностициране, премахване и профилактика е от съществено значение.

Важно е диагностицирането и премахването на вирусните брадавици да става навреме, тъй като поради вирусната си генеза те често се разпространяват в околната кожа, както могат да са заразни и за околните. Развитието им зависи до голяма степен от имунния статус на организма.

Себорейни брадавици – това са т.нар. „възрастови“ брадавици – те се срещат често при по-възрастни хора на места изложени на слънце и на места, където има триене (под гърдите, гънките и др.) Те нямат вирусен характер.

Фиброми – това са кафеникави меки туморчета по кожата, най-често висящи на тънко краче. Срещат се по шията, под мишниците в ингвиналните гънки и на други места подложени на триене. Те не са вирусни образувания, но при появата им има известно генетично предразположение, както и хормонален стимул.

Лечение

Лечението на вирусните брадавици включва тяхното механично премахване и профилактика на рецидивите.

Премахването се постига по два начина – с електокаутер или с лазер.

Електрокаутерът представлява „електрически нож“ с който  механично се премахват брадавици и други доброкачествени кожни образуванния. Манипулацията се прави с местна упойка и е най-подходяща за издадени върху кожата брадавици и фиброми.

Лазерното преахване на брадавици и други кожни образувания се извършва с оперативен CO2 лазер. Лазерът представлява концентриран светлинен лъч с дължина на вълната 10600нм. Процедурата се извършва без или с местна упойка, според вида и локализацията на лезията. Лазерът е изключително ефективен безкръвен метод за премахване на кожни образувания, както за такива, които са над нивото на кожата, така и за брадавиците по ходилата, които растат навътре в кожата. Особено подходящ е за премахване и на кондиломи.  Процедурата е кратка и задължително се извършва от специалист дерматолог. След манипулацията остават малки, повърхностни наранявания на кожата, които се третират локално и изчезват за няколко дни. С лазер се премахват ефективно и плоски брадавици по лицето, като риска от белези е минимален ако се спазват правилно указанията на лекаря.

След консултация с дерматолог и поставяне на точна диагноза се преценява индивидуално за всеки пациент методът на прехване.