Д-р Хитова: Да ви представя майката на всички антиоксиданти

Подкрепете имунитета в сезона на простудите и грипа

Ние всички сме чували за антиоксидантите, но чувал ли е някой за майка им?

Въпросът задава д-р Мариела Хитова от клиника „Евродерма“ в София.
Ето нейният разказ за един ценен елемент, който е малко познат, въпреки че предпазва от рак, сърдечни и неврологични заболявания, отлага стареенето и … помага да сме в добро здраве и кондиция особено в преходните сезони.
Името му не може да научим дори от кръстословиците – глутатион.

Този елемент е бил изследван в дълбочина много отдавна, но лекарите не са имали представа до какво води липсата му в организма.
А той е ценен помощник – чисти отровите и стимулира имунитета. И въпреки че организмът ни го произвежда, стресът, замърсяването, лошата храна, инфекциите и радиацията бързо го изхвърлят от отвеждат oт тялото.

Глутатионът е проста молекула, която организмът образува. Тя се състои от три аминокиселини – цистеин, глицин и глутамин.

Най-важното е, че съдържа серни групи, които действат като капан на свободните радикали и токсините.
Количеството, което организмът произвежда обаче обикновено не е достатъчно, за да се справи с всички вредни въздействия.

Може да помогнем на организма за увеличи запасите с някои храни като броколи, брюкселско зеле, авокадо, праскови, диня, канела, кардамон, куркума, домати, грах, чесън, лук, зеле, червени чушки.

Количеството му се увеличава по време на физически натоварвания и спорт, а потенето и дишането увеличават отделянето на токсини.

Той помага на имуннaта система да се справи с хронични заболявания, като отвежда токсините от организма и за тях той играе ролята на “летящ капан”.

д-р Мариела Хитова от клиника „Евродерма“ разказва за един малко известен, но много полезен антиоксидант.
Снимка: личен архив
Този елемент е бил изследван в дълбочина много отдавна, но лекарите не са имали представа до какво води липсата му в организма.
А той е ценен помощник – чисти отровите и стимулира имунитета. И въпреки че организмът ни го произвежда, стресът, замърсяването, лошата храна, инфекциите и радиацията бързо го изхвърлят от отвеждат oт тялото.Глутатионът е проста молекула, която организмът образува. Тя се състои от три аминокиселини – цистеин, глицин и глутамин.Най-важното е, че съдържа серни групи, които действат като капан на свободните радикали и токсините.
Количеството, което организмът произвежда обаче обикновено не е достатъчно, за да се справи с всички вредни въздействия.Може да помогнем на организма за увеличи запасите с някои храни като броколи, брюкселско зеле, авокадо, праскови, диня, канела, кардамон, куркума, домати, грах, чесън, лук, зеле, червени чушки.Количеството му се увеличава по време на физически натоварвания и спорт, а потенето и дишането увеличават отделянето на токсини.Той помага на имуннaта система да се справи с хронични заболявания, като отвежда токсините от организма и за тях той играе ролята на “летящ капан”.
 
Как да увеличим количеството му в организма?
1. Консумирайте храни, богати на сяра.

2. Използвайте биоактивен суроватъчен протеин.
Не съм привърженичка на диетите, но протеинът трябва да е биоактивен и да е от неденатурирани протеини.
По-полезни са непастьоризираните млека, без хормони, антибиотици или пестициди.

3. Спортувайте.
Започнете бавно с 30 минути на ден джогинг или бързо ходене. Другият вариант е да отделяте по 20 минути три пъти седмично за аеробни активни упражнения.
Само вземането на глутатион като добавка не е достатъчно – има цял процес, който изисква усилия, за да се задвижи въздействието му.4. Добавки
– N-ацетил-цистеин – той се използва от години за лечение на белодробни и чернодробни заболявания
– Алфа-липоева киселина – тя е много е важна за енергийната продукция, нивото на кръвната захар, мозъчното здраве и детоксикацията
– Витамин B6, B12 и фолати-може би са най-важни за продукцията на глутатион в организма.
– Селен
– Витамин C и ЕТези храни и добавки ще допълнят здравословното ви меню.
И най-вече се радвайте на времето и на хората около вас!Д-р Мариела ХитоваД-р Хитова консултира в клиника „Евродерма“ след предварително записване на тел. 0884 342 246

Източник: noviteroditeli