Еризипел – гнойни инфекции на кожата (пиодермии)

КАКВО ЗНАЕМ ЗА ГНОЙНИТЕ ИНФЕКЦИИ НА КОЖАТА?

ОПРЕДЕЛЕНИЕ: Пиодермиите са гнойно-възпалителни заболявания на кожата, полулигавиците и лигавиците, причинени от бактерии. Основни причинители са стафилококите и стрептококите.

БАКТЕРИАЛЕН ПРИЧИНИТЕЛ ВИД КОЖНА ИНФЕКЦИЯ
стрептококи импетиго
стрептококи (β-хемолитичен стрептокок) Еризипел (червен вятър)
стафилококи фоликулит, фурункул, карбункул
коринебактерии еритразма

ЕРИЗИПЕЛ (ЧЕРВЕН ВЯТЪР)

ОПРЕДЕЛЕНИЕ: Еризипелът е остро възпаление на дълбоката дерма и хиподерма. Заболяването започва с втрисане и висока температура. Кожните промени засягат най-често долните крайници.

Причинител на заболяването е пиогенният стрептокок (β-хемолитичен стрептокок от група А). Често инфекцията е смесена със стрептококи от групи В,С ,G и стафилококи. Бактериите проникват в кожата при наличие на входна врата (гъбична инфекция между пръстите, травми, ранички при венозна недостатъчност, ранички в носа при хрема, оперативни процедури, туморни и застойни процеси)

КЛИНИКА:

Заболяването започва с интензивна червенина и оток в засегнатата област. Промените по кожата се разпространяват периферно в рамките на няколко часа. Локалната кожна температура е силно повишена. При тежки форми върху зачервения участък се появяват мехури.

Особено опасно е когато заболяването е по лицето. Това налага приемане в болница по спешност. По лицето инфекцията обикновено започва от носната лигавица, разпространява се пеперудообразно и симетрично и предизвиква оток на клепачите. При нелекуван процес е възможно проникване на инфекцията в черепната кухина и развитие на менингит и енцефалит.

При наличие на входна врата (гъбички, ранички) инфекцията може да се появява многократно и да доведе до траен оток в засегнатата област.

Изследвания

В параклиниката е налице левкоцитоза, повишен CRP, повишено СУЕ. При микробиологично изследване се изолира β-хемолитичен стрептокок.

ЛЕЧЕНИЕ на Еризипел

Основното лечение е с антибиотици от групата на пеницилините и цефалоспорините. При смесена инфекция към терапията се добавят други антибиотици в зависимост от изолираната флора и антибиограма.

Локалното лечение включва компреси с антисептични разтвори и антибиотични унгвенти.

При рецидивиращ еризипел се прилага профилактична схема с депо-пеницилини в продължение на 6 месеца.

Как се поставя диагнозата Еризипел и какво лечение предлагаме в клиника „ЕвроДерма”?
  • Задължително диагнозата се поставя от специалист – дерматолог, като по преценка се свиква консилиум с всички лекари, доценти и професори, членове на екипа на ЕвроДерма
  • Преценява се дали видът на обрива отговаря на клиничните белези на еризипел
  • Назначават се изследвания – ПКК, СУЕ, CRP
  • При съмнение за гъбична инфекция се прави съответното диагностично изследване – микроскопско и културелно
  • При еризипел се препоръчва болнично лечение. При невъзможност за такова лечение се назначава антибиотично лечение в домашни условия
  • Прави се лечебна схема за овладяване на „входната врата” – гъбички или ранички при венозна недостатъчност
  • Назначава се профилактична схема след приключване на лечението, която да предотврати нова поява на еризипел
  • При необходимост на пациента се препоръчват профилактични мерки срещу наличния лимфен оток
  • При поискване от пациента екипът на ЕвроДерма може да осигури консултация със световно известни специалисти в чужбина