Фотозащитата трябва да е постоянна

Препоръките на дерматолозите са фотозащитата да се използва целогодишно, но през преходните сезони може да намалим фактора, както и честотата на използване. Обикновено през есента използваме продукти с фактор между 15 и 30 най-вече когато се подлагаме на козметични или естетични процедури и, разбира се, ако се отправим към плажа или планината, за да се възползваме от есенното слънце. През зимата и пролетта отново посягаме към кремовете с най-висока защита, особено ако сме любители на зимните спортове.

Защо през лятото трябва да използваме най-силните слънцезащитни продукти, а през есента може да разредим тяхната употреба?

През лятото слънцето достига по-високо на хоризонта, отколкото през зимата, и съответно УВ лъчите са по-интензивни. Зависи обаче и от географската ширина: например в тропиците има малка разлика в позицията на слънцето през зимата и лятото и там фотопротекцията трябва да бъде еднакво силна независимо от годишното време. На нашите географски ширини разликата е значителна и затова извън лятото може да използваме и фотозащита с по-нисък фактор.

Значение има не само сезонът, но и точният час от деня. При ясно време, колкото по-високо е слънцето в небето, толкова по-високо е и нивото на УВ радиация. Когато часовникът показва време, близко до обяд, ултравиолетовото излъчване достига до най-високите си стойности и ако излизаме навън в този момент, е необходимо да сме добре защитени от него.

Аерозолите във въздуха също имат значение. Вредните емисии от моторните превозни средства представляват аерозоли, които взаимодействат с УВ лъчите, като често ги отразяват и им пречат да достигнат до нашата кожа. По тази причина в града ни трябва по-ниска степен на фотозащита, отколкото в планината и на морето.

УВ лъчението се отразява по различни начини от почвата, пясъка на плажа и снега в планината. Светлите повърхности, като например току-що паднал сняг, могат да отразят до 90% от УВ радиацията. Ето защо при тези условия се изисква употреба на козметика с висок слънцезащитен фактор. Албедо се нарича съотношението между отразената и падащата върху повърхността на дадено тяло светлина. За сравнение в града албедото е между 3 и 5%, тревните площи отразяват между 1 и 4%, а бетонът поради светлосивия си цвят отразява около 10-20% от УВ лъчите. На морето морската пяна отразява 25%, а пясъкът – до 15% от излъчването.

Ултравиолетовият индекс дава важна информация през цялата година за хората с по-светъл тип кожа (I или II), за децата, за всички в напреднала възраст и за туристите. Разбира се, пациентите с кожен рак и тези със заболявания, влошаващи се от слънцето, трябва стриктно да използват най-високата степен на водо- и потоустойчива фотозащита (UVB 50+ UVA), независимо от сезона.