Грижа за кожата по време на карантина

SB.: Какво трябва да правим за да запазим кожата на ръцете си в момента, когато честото миене и дезинфекциращи препарати, изсушават и напукват кожата ни?

Д-р Хитова: Безспорно една от важните мерки за предпазване от коронавирус е честото дезинфекциране и миене на ръцете. За съжаление, вече много мои пациенти се оплакват от изсушаване и зачервяване на кожата на ръцете в следствие на усиленото многократно измиване. Особено чувствителни са тези с кожни заболявания като атопичен дерматит, псориазис, палмоплантарна пустулоза и екзема на ръцете.

Как да мием ръцете си по време на Covid-19

  • Когато се измивате, не използвайте много гореща вода. Водата с приятна температура има същото действие, когато е комбинирана със сапун, но вероятността да предизвика дразнене и изсушаване на кожата е доста по-малка.
  • Измиването трябва да започне от едната длан, гърба на дланта, между пръстите, около ноктите и китката и след това да продължи с другата ръка. Интензивното търкане на двете ръце една в друга е добре да се избягва при налично кожно заболяване или възпаление.
  • Внимавайте, какви точно дезинфектанти и сапуни използвате. Водно-липидната обвивка на кожата е с кисело рН – между 4,4 и 5,5. Повечето сапуни имат алкално рН над 7 и нарушават киселинния баланс на кожата, като по този начин отстраняват и естествения овлажняващ фактор.
  • Изплаквайте добре – по ръцете ви не трябва да остава детергент и да дразни.
  • След измиване веднага изсушавайте ръцете грижливо. Ако ги оставите влажни, възможността за развитие на екземни промени се увеличава многократно.
  • Подсушаването на ръцете да става с кърпа или хартия, но не и с въздушна струя. Според проучване от 2018 г. подсушаващите устройства могат да диспергират 190 пъти повече вирусни частици, отколкото хартиените кърпи.
  • Веднага след измиването нанесете овлажняващ и подхранващ крем или балсам за ръце. Добре е да използвате продукт, който е в туба или с дозатор, но не и в кутия с голяма капачка, която дава възможност за замърсяване при често отваряне, а оттам и до допълнителни микробни инфекции.
  • Нанасянето на подхранващото средство се прави по същия начин като измиването – не трябва да се пропуска намазването на кожата между пръстите, върховете на пръстите и китките.
  • Ако използвате ръкавици – сменяйте ги възможно най-често, като избирате ръкавици според размера на вашите ръце и такива без талк.
  • Ако, въпреки всичко, оплакванията от кожата на ръцете се задълбочават, то потърсете дерматолога си онлайн – възможно е да се наложи и приложение на медикаменти както локално, така и през устата.

S.B.: Как да използваме пълноценно времето в къщи и да се погрижим за кожата на лицето си?

Д-р Хитова: Сигурна съм, че никоя дама не забравя, че трябва да се грижи за лицето си и у дома, независимо от периода, в който се намира, особено ако държи на себе си. Възможностите в домашни условия не са много, но трябва да следват нужната последователност и честота. Нека никога не пренебрегвате двукратното почистване, нанасяне на сутрешен серум или крем и завършването на деня с по-богат и подхранващ нощен крем. Сега е моментът за домашните пилинги (един, максимум два пъти седмично) или на вечерните продукти с ретинол, които също водят до по-бързо обновяване на повърхностния кожен слой и изсветляване на петната. Не пропускайте и любимите си маски за лице и шия, задължително след един горещ душ, когато порите на лицето са отворени и поемат добре активните субстанции.

S.B.: Могат ли предпазните маски да предизвикат кожни проблеми на лицето и как да избегнем това?

Д-р Хитова: Еднократните хирургични маски са напълно безопасни. Що се касае до тези за многократна употреба, то винаги има риск – може да има дразнене от тъканта, оцветката или активния слой в тях. Затова трябва да се изпират след всяко носене (до 6 часа) и да се изглаждат. Ако има контактна реакция – да се приложи съответно лечение.

S.B.: Вашият съвет за процедура при личния си дерматолог, с която да върнем свежия вид на кожата си след изтичане на карантинния период?

Д-р Хитова: Бих препоръчала да се започне с пилинг, особено ако не е правен вкъщи и след  това мезотерапия, защото липсата на редовно излизане навън и сухият въздух в затворените пространства винаги се отразяват негативно на кожата. След тези задължителни процедури, вече можем да пристъпим към всичко останало, по съответен план и спрямо индивидуалните нужди, след консултация с личния ви дерматолог.

S.B.: Вашите лични правила, които спазвате за свеж и здрав вид на кожата?

Д-р Хитова: Грижата за добрата визия, винаги е комплекс от стъпки, които трябва да правим и да превърнем в начин на живот, а не моментно състояние. Аз лично тренирам 2-3 пъти седмично(според ангажираността си), като  съм подбрала  Xbody  и един път задължително ходене в планината. Не харесвам крайните режими на хранене, а съм за разнообразие и пропорция  в менюто, без конкретни диети. Процедурите, които правя, съобразявам с етапа, в който се намирам и нуждите на кожата ми. За свежия вид на всяка жена, бих добавила като задължителен елемент и редовния и добър сън. Това са моите лични правила – всичко се крие в баланса.

Можетe да запишете час за консултация при д-р Хитова на телефон: 0700 200 17 или GSM 0884 342 246.

Клиника ЕвроДерма – София, бул.Пенчо Славейков №4.

Четете в smartbeauty.bg