Изява на вътрешните болести върху кожата

Чл. кор. проф. д-р Николай Цанков, д.м.н.
Кожата не е само външна обвивка на тялото, тя е огледало на вътрешността на човешкия организъм. Тя е и най-големият орган в човешкото тяло – 2-2,5 кв.м и както е казвал основоположникът на дерматовенерологията в нашата страна – проф. Богомил Берон, тя е един „екран върху който се прожектират измененията във вътрешните органи“.

Наистина ли кожните болести са заболявания само на повърхността и кожата като цяло или трябва да ги разглеждаме като системни заболявания? По дефиниция системно е това заболяване, което засяга голям брой тъкани и органи или човешкото тяло като цяло. Нека разгледаме някои от най-често срещаните кожни заболявания, които всъщност са и системни, тъй като засягат не само кожата, но и други органи от тялото.

Акне
Акнето е заболяване, масово разпространено в целия свят. Не може да се мисли, че е болест само на външната обвивка, т.е. само на кожата. Ако се замислим, в тялото на едно 15-16-годишно момче или момиче бушува истинска хормонална буря. Напоследък се описаха много синдроми, свързани с акне. Например, поликистозният синдром на яйчниците се свързва със себорея, акне и хирзутизъм (прекалено окосмяване). Акантозис нигриканс (образуване на черно оцветени пръчици, най-често в областта на подмишниците) е свързан с хиперостоза и биогенен артрит. При заболяването CАH (автозомно рецесивно заболяване) се наблюдава акне, съпътствано от хирзутизъм, нисък ръст и ранна поява на окосмяване по ръце и аксили.
Какво представлява т.нар. Adult акне или акне на възрастните? Когато започнах работа като дерматолог нямаше прояви на този тип акне. Днес обаче при жените на 30 години може да се наблюдават различни клинични форми акне, което продължава до 40-годишна възраст. Причината е, че жените много промениха своя начин на живот – на първо място поставят кариерата, а семейството и домът остават на заден план. Дамите дори отлагат бременността си във времето. На една бизнес дама, за да налага своите решения, да управлява и да поема отговорности й е необходим тестостерон. Именно андрогените са в основата на заболяването акне. Затова при жени с акне над 30-годишна възраст винаги трябва да се изследва нивото на андрогените и по-специално на тестостерона.
Тежките форми на Adult акне се лекуват с препарат за орален прием, съдържащ изотретиноин, който дава добри резултати, но може да има сериозни странични действия, затова лечението трябва да се контролира от дерматолог.
Когато козметикът има клиентки с акне и прекомерно окосмяване, те трябва да бъдат насочени за преглед при гинеколог и да се изследва нивото на хормоните им, защото само с прилагане на козметични процедури и продукти не може да се постигнат желаните резултати.
Акнето не е заболяване само на кожата, то е заболяване на цялото тяло.

Hydradenitis suppurativa също не е заболяване само на кожата, тъй като в 75% от случаите е налице затлъстяване и метаболитен синдром. Кожните изменения при това заболяване не бива да се третират изолирано, защото могат да се развият усложнения. Изотретиноинът не дава обещаващи резултати. Прилагат се антибиотични комбинации, като напоследък е застъпено и оперативното лечение, прилага се дори в нашата страна – в Стара Загора се оформя център при проф. д-р Е. Христакиева.
Hydradenitis suppurativa се дължи на хормонални аномалии, преобладава при женския пол, като честотата на заболяването намалява по време на менопаузата. Това заболяване се свързва с поликистоза на яйчниците, с болестта на Бехчет (поява на афти по устната лигавица, кожата и по очите), както и с изменения, обхващащи всичките 20 нокътя едновременно (пахионихия конгенита).

Psoriasis vulgaris
Заболяването, което първо постави въпроса системни ли са кожните болести е Psoriasis vulgaris. Широко разпространено заболяване, което засяга 1,5-3% от населението в света и силно уврежда качеството на живот. Проявява се най-често в областта на лактите и коленете, като формира и т.нар. корона псориатика на границата между челото и окосмената част на главата.
Смята се, че псориазисът вече трябва да се нарича псориатична болест. При възпалителни заболявания на червата и специално при болестта на Крон вероятността за поява на псориазис е 7 пъти по-голяма отколкото в общата популация. Псориазис и артрит е много често срещано съчетание. Псориазисът е асоцииран със затлъстяване, хипертония,  диабет и сърдечносъдови заболявания. Пациентите с наднормено тегло и страдащи от псориазис трябва да отслабнат, защото е установено, че самата мастна тъкан произвежда вещества, които влошават протичането на заболяването. Друго често срещано съчетание е метаболитен синдром и псориазис – в случая е налице затлъстяване, увеличаване нивото на триглицеридите, хипертония и повишена кръвна захар.
Пациентите с псориазис развиват и ранна атеросклероза. В някои университетски клиники в САЩ, когато се открие псориазис, започва измерване на дебелината на вътрешния слой на каротидните артерии, за да се установи има ли отлагане на холестеролови плаки. По този начин пациентът отрано може да бъде ориентиран към диетичен режим и начин на живот, който би помогнал да се възпре развитието на атеросклерозата. Механизмът на развитие на псориазис и атеросклероза е много близък, асоциира се с алкохолизъм, чернодробна цироза, тютюнопушене.

Уртикария
Уртикарията също се разглежда като системно заболяване, защото е възможно да има подлежащи болести като невралгии, миалгии, системен лупус еритематозус, проблеми с щитовидната жлеза. Алергичните заболявания, които съпътстват уртикарията, са: астма, ринит, риноконюнктивит, риносинузит, алергични реакции към медикаменти. При уртикарията са налице и нарушения в имунитета, ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен, системно възпаление, затлъстяване. Днес вниманието се концентрира върху затлъстяването, тъй като мастната тъкан отделя веществата лептин, резистин и адипонектин, които могат да въздействат като фактори на възпалението.
При уртикарията много често има и инфекции – на устната кухина, на горния респираторен тракт, инфекция с Helicobacter pylori в стомашно-чревния тракт, както и съпътстващи психиатрични заболявания – агорафобия, панически разстройства, депресия.
Атопичният дерматит е болест на цивилизацията. Пациентите са със суха кожа и обременена фамилна анамнеза. Провокира се както от вътрешни (генетични), така и от външни фактори, от дефекти на епидермалната бариера и имунологична дисрегулация. Съпътства се често от блефароконюнктивит, гастроентерит, бъбречни заболявания и синдром на неспокойните крака.

Много други болести с основна симптоматика от страна на кожата – лупус еритематозус, склеродермия, дерматомиозит, булозни дерматози, меланома, сифилис са системни заболявания.
През 2015 г. заедно с  доц. Ж. Казанджиева и доц. Р. Дърленски издадохме като гост-редактори и с наше авторско участие две последователни списания в САЩ, озаглавени „Системни ли са кожните болести“. Поканихме като съавтори изтъкнати дерматолози от целия свят. Ние не сме първите, които изказват това мнение по проблема, но сме първите в света, които дръзнаха да го напишат. Тази тенденция, на която обърнахме внимание вече започна да се възприема в цял свят.

Чл. кор. проф. д-р Николай Цанков, д.м.н. е изтъкнат български лекар – дерматолог, чийто принос за медицината не се изчерпва единствено с излекуваните пациенти, но се обогатява от научната му дейност.