Роакутан (Roaccutane)

За какво се употребява Роакутан ?

 

 • Този медикамент се използва за средни и тежки форми на акне, особено при пациенти, които не се поддават на друго лечение.
 • Прилагането му става под контрола на дерматолог!
 • Roaccutane не се използва за лечение на акне, развило се преди началото на пубертета.

 

    Как трябва да приемате Роакутан:

 

 • Винаги взимайте капсулите по предписания Ви от лекаря начин.
 • Вашият лекар ще реши коя е подходящата за Вас доза. След няколко седмици лекарят може да промени дозата. Това ще зависи от ефекта на лекарството. Обикновено дозата на Roaccutane е 0,5 mg/kg., но Вашият лекар може да предпише  по-ниска или по-висока начална доза.
 • Капсулите могат да се приемат един път дневно или на две разделени дози през деня. Погълнете капсулите цели, без да ги смучете или дъвчете, след хранене.
 • Ако сте жена в детеродна възраст, трябва да използвате ефективен противозачатъчен метод поне един месец преди да започнете лечение с Roaccutane и една година след края му.
 • Мъжете също трябва да ползват ефективни противозачатъчни методи по време на лечението с Roaccutane и шест месеца след него.
 • Ако пропуснете една доза, вземете я колкото се може по-скоро. Ако обаче това е малко преди времето за приемане на следващата доза, не взимайте пропуснатата доза и продължете нормално лечението. Не вземайте двойна доза.
 • Понякога през първите 10-14 дни от лечението акнето Ви може да се влоши. При продължително лечението състоянието на акнето Ви ще се подобри.
 • Курсът на лечение обикновено продължава 16 до 27 седмици, след което няма да имате прояви на акне за продължителен период от време. Обикновено не се налагат повторни курсове на лечение, но ако акнето се появи отново в значителна степен, Вашият дерматолог може да реши да проведе още един курс на лечение. Само при определено проявен рецидив в периода след лечението може да се мисли за повторен курс на лечение.
 • Ако в края на лечебния курс акнето Ви не се е изчистило напълно, може да очаквате състоянието Ви да продължи да се подобрява през следващите няколко месеца. Не продължавайте да вземате лекарството, освен ако Вашият дерматолог не Ви посъветва.
 • Ако вземете твърде много капсули или ако някой друг погрешка вземе от Вашето лекарство незабавно се свържете с Вашия лекар, фармацевт или с най-близката болница.

 

Какви са възможните нежелани реакции при лечение с Roaccutane?

 

 • Хейлит.  Устните Ви могат да се възпалят или напукат. Използвайте  хидратиращи и омазняващи стикове за устни от аптеката.
 • Сухота. Възможна е сухота на кожата, лек сърбеж и слабо лющене. Кожата може да стане по-чувствителна и по-червена от обикновено. Сухотата на кожата може да бъде облекчена с редовно използване на добре овлажняващ крем  от началото на лечението: – 1-2 пъти дневно върху цялото лице. Вътрешната част на носа може да стане суха и да се образуват “корички”, които да причинят слабо кървене от носа. За тази цел използвайте подходящи хидратиращи гелове и капки, които Вашият дерматолог ще Ви препоръча допълнително в случай на нужда. При поява на сухота на ръцете прилагайте  hands creme  неколкократно дневно. Желателно е също употребата на  лосион за тяло  при силно изсушаване на кожата, при чуство на дискомфорт и сърбеж по тялото.  В случай на поява на единични „гнойни пъпки” нанасяйте антибиотичен крем няколко пъти дневно върху самите лезии.
 • Грим. Позволено е прилагането на фон дьо тен от медицинската козметика в аптеките. Пудрите не се препоръчват !
 • Дразнене в очите. Очите могат да станат сухи, с леко дразнене. Това може да е особено голям проблем ако използвате контактни лещи. Използват се някои подходящи очни капки за облекчаване, напр. изкуствени сълзи– по 1-2 капки във всяко око 3-4 пъти дневно.
 • Мускулни болки. При някои пациенти по време на лечение с това лекарство може да се появят мускулни, артритни а понякога и болки в сухожилията. По-вероятно е тези оплаквания да се появят при тежки физически натоварвания.

 

 • Промени в косата. Може да получите  оредяване на косата, известно време след като започнете лечение с лекарството. Това обикновено е само временно състояние. Трайното изтъняване на косъма е рядко. След прекратяване на лечението, косата Ви ще се върне към предишното си състояние.
 • Промени в настроението. При някои хора приемането на Roaccutane е било съпроводено с промяна на настроението – депресия, тенденция към агресивност, тревожност или симптоми на психични нарушения.
 • Фотозащита. По време на лечението с Roaccutane избягвайте излагане на слънце. Използвайте слънцезащитни средства с максимален фактор на протекция 50+ от медицинската козметика.
 • Други. По-рядко срещани нежелани реакции включват: главоболие, неразположение, уморяемост, изпотяване, менструални промени, лека загуба на слуха, промени в зрението (включително нарушения на цветното зрение), анемия. Повечето от нежеланите реакции към Roaccutane отзвучават при прекратяване на лечението. Прилагането на високи дози Roaccutane за периоди по-продължителни от нормалния курс на лечение може да предизвика промени в костите, но много малка е вероятността това да се случи при нормален курс на лечение.

 

     Ако сте притеснени относно тези или някои други нежелани реакции, консултирайте се с Вашия дерматолог.

 

    Важно!

 

Жените трябва стриктно да спазват следните указания:

 

 • Не трябва да приемате Roacutane ако сте бременна или мислите, че може да сте бременна.
 • Не трябва да приемате Roacutane ако кърмите.
 • Трябва да използвате ефективен метод за предпазване от бременност един месец преди да започнете лечение с Roacutane, по време на лечението и една година след края на лечението. Преди да започнете лечението, Вашият лекар ще Ви препоръча да направите тест за бременност, който трябва да бъде отрицателен.
 • Не трябва да забременявате както по време на лечението, така и една година след прекратяването му.
 • Незабавно се консултирайте с Вашия дерматолог ако забременеете или мислите, че сте забременяла по време на лечението, или до една година след прекратяването му.

 

Мъжете също трябва да ползват ефективни противозачатъчни методи по  време на   лечението с Roaccutane и шест месеца след него.

 

Необходими изследвания

  Преди лечението След 2 месеца След 4 месеца
Пълна кръвна картина с диференциално броене
Холестерол
Триглицериди
АСАТ
АЛАТ
     

 

Преди започване на лечението с Roaccutane  е задължително да се извършат следните изследвания: пълна кръвна картина с диференциално броене, холестерол, триглицериди, АСАТ и АЛАТ. Тези изследвания могат да бъдат направени при вашия личен лекар, както и във всяка една клинична лаборатория. Същите трябва да се извършат на 2-рия и 4-тия месец от началото на лечението, непосредствено преди контролния преглед при дерматолога Ви.. Моля, носете резултатите от всички направени изследвания при посещението си в клиниката.