Розацея – как да третираме зачервяването

Ако имате розацея,то най-вероятно имате и зачервяване по лицето.Това  е флаш,който се появява и продължава  различно дълго по всяко време.Без лечение за розацея,зачервяването може да е постоянно.Друга проява е увеличаването на кръвоносни съдове по лицето(телеангиектазии)

Без значение от причината,вие не трябва да живеете зачервени.Вашият дерматолог може да ви направи план за този проблем.

1.слънцезащита– това е необходимо 365 дни в годината.Слънчевите лъчи са водещи при розацейните флашове

Нанасяйте широкоспектърни кремове фактор 30 или по- висок.Ако слънцезащитата  иритира лицето ви,пробвайте такава, която съдържа цинков оксид,титаниев диоксид или и двете.

Носете широкопола шапка

Стойте на сянка

Избягвайте обедното слънце

2.целево лечение – дори когато лекувате зачервяването,някои причини могат да го предизвикват отново.Много е важно да разберете кои са те и да направите някои промени.

Намалете стреса

Избягвайте претоплянето

Намалете горещите напитки

Бъдете внимателни с алкохола-особено с червеното вино и концентратите

Намалете лютите храни

Подбирайте продуктите за баня

Използвайте специална козметика и макияж за розацея

Прегледайте другите лекарства,които вземате-консултрирайте се за стр ес

Предпазвайте лицето си от вятър и студ

Когато спортувате,не се претоварвайте

Лекувайте розацеята си активно

3.грижа за кожата – козметиката ви трябва да е съобразена с червенината

Намерете нежен почистващ гел

Използвайте само пръстите си за нанасяне

Измивайте с хладка вода

Подсушавайте с мека кърпа

Избягвайте тоник,детергенти,скраб,аромати-всички те увеличават зачервяването.

4.зелен макияж – не може да намали червенината,но може да я скрие.

5.лазерно лечение – за хората,които имат перманентно зачервено лице или кръвоносни съдове лазерът може да е ефективен.Това изчистване трае с години.Повечето хора имат нужда от няколко процедури за да се постигне ефект.В добре тренираните ръце страничните ефекти  могат да бъдат редуцирани само до временно зачервяване или оток.Без добро обучение при работа с лазер може да се появят мехури, белези, депигментация,изгаряне-затова внимавайте на кого се доверявате!Проучете си дерматолога обстойно.

6.бримонидин гел – все още го няма в страната.Това лекарство може да намали червенината ви до 12 часа.После  тя се завръща.Това е единственият медикамент,одобрен от FDA, за лечение на зачервяването.Клиничните проучвания сочат,че този гел може да отстрани проблема, ако се използва точно по предписание.Най-честите странични ефекти са повишена чувствителност и дерматит.Понякога може да се увеличи зачервяването,но не се чудете защо се изписва тогава.Дерматолозите са установили,че увеличаващата се червенина се причинява от нещо друго,което пациентът прави или пък не прави.

 

Когато дойде времето да лекувате зачервяването си от розацея,вие имате възможности. Дерматологът ще ви обясни коя е подходящата за вас.