Розацея- всичко за заболяването

Един от най-важните фактори за успех, лична и професионална реализация в съвременното общество е добре подържаният външен вид и здравословният начин на живот. Нашата кожа е нашата визитна картичка, чрез нея ние се презентираме. Ето защо всеки козметичен и дерматологичен проблем, особено когато засяга лицето, намалява значително нашето самочувствие.

Розацеята е хронично заболяване с предпочитана локализация кожата на лицето – носа и бузите, а при по-тежки случаи – и по челото и брадата, проявяващо се със зачервяване, разширени повърхностни кръвоносни съдове, зачервени обриви, понякога с гноевиден секрет и наличие на повишена чувствителност и сърбеж. Състоянието засяга и двата пола, но се среща предимно при жени на възраст между 30 и 50 години и причинява сериозен дискомфорт на пациентите. Причините за развитието на розацеята не са достатъчно изяснени, като факторите за възникването на заболяването са комплексни.

Значение има наличието на генетично предразположение, ендокринна дисфункция – нарушения в менструалния цикъл, аменорея, климактериум. Наблюдава се при храносмилателни разстройства – колити, гастрити, жлъчно-чернодробни нарушения.

Заболяването се влияе и може да бъде провокирано от факторите на околната среда, особено при атмосферни колебания – слънце, вятър, рязката смяна на високи и ниски температурни въздействия. Употребата на пикантни храни, алкохол, кафе влошават розацеята. Значение има наличието на себореен терен, инфекциозен причинител demodex folliculorum и не на последно място стрес.

Заболяването протича в няколко стадия:

Преходен стадий. Краткотрайно зачервяване на бузите, носа и брадата, а понякога и на цялото лице, врата и деколте. Измененията са провокирани от различни външни фактори – прием на алкохол, пикантни храни, газирани напитки, стрес, преминаване от студено на топло.

Постепенно се преминава към първи стадий на заболяването, като зачервяването става по-продължително и дълготрайно в резултат на трайното разширяване на кръвоносните съдове на кожата на лицето. Повишава се и функцията на мастните жлези на кожата. Тези промени са съпроводени от сърбеж и изразен дискомфорт.

При втория стадий на фона на зачервената кожа на лицето се развиват розово-червени възелчета, понякога гноевидни, наблюдава се лек оток.

Следващият стадий – т.нар. ринофима, се характеризира с разрастване на съединителната тъкан и на мастните жлези, което води до деформация на отделни части на лицето. Най-често се деформира носът – кожата е задебелена, изпъстрена с разширени кръвоносни съдове, дълбоки и силно разширени пори. Тези промени се наблюдават най-вече при мъже.

Особена клинична форма е стероидната розацея, която се развива в резултат на локално приложени кортикостероиди. Дълготрайната употреба на тези медикаменти води до сериозни последствия – дифузно зачервяване, множество разширени кръвоносни съдове и появата на гноевидни обриви, наподобяващи акне. Това е една особено трудно терапевтично повлияваща се форма на заболяването, поради развитието на кортизоновата зависимост от страна на кожата.

Лечението на розацеята изисква индивидуален подход в зависимост от клиничната изява и особености при всеки отделен пациент.

Важно условие за успешно лечение е пациентът да има доверие в своя лекуващ лекар и стриктно да спазва предписаните превантивни и терапевтични мероприятия. Трябва да се отстранят и избягват факторите, влошаващи състоянието и да се прилага строга фотозащита. Локалната терапия включва индиферентни почистващи средства и кремове. Може да се прилагат и антибиотични лосиони и кремове, а също и локални противовъзпалителни средства. При необходимост се включват системни антибиотици по схема, витамини или ретиноиди.

За успешно третиране на разширените кръвоносни съдове и дифузното зачервяване в Дерматологична клиника ЕвроДерма прилагаме лазерни процедури : alma laser SSR – Super Skin Rejuvenation, както и LP Nd:YAG 1064, с което се унищожават абнормните разширени съдове и се постига значително избледняване на еритема . В комбинация с мезотерапия с MD-Tishue или Гунафореза (алтернативно въвеждане на колагена, посредством метода на магнитофореза) се подобрява текстурата на кожата, изравнява се тена на лице, шия и деколте. МD- Tishue е медицински препарат на базата на секвестиран, пречистен колаген, медикаментът е обогатен и съдържа витамини и магнезий. Притежава съдопротективно действие, щади и не уврежда кръвоносните съдове.

Кожата при розацея изисква особено внимание и специални грижи. В Дерматологична клиника ЕвроДерма предлагат пълния набор от методи за рещаването на този проблем.

Д-р Людмила Цанкова