Слънцето не ни е враг!

Колкото и да е парадоксално, непушачите, които се пазят от слънцето, трябва да очакват същото както пушачите, които поемат слънчеви лъчи-това сочи проучване в Швеция на 30 000 жени за 20 години.Това показва,че избягването на слънцето е рисков фактор за смърт,сходен с пушенето. Сравненa с тази при жените с висока слънчева експозиция, продължителността на живота при пазещите се от слънце пада до 2,1 години.

Колектив от Каролинския университет установява, че жените с по-високо ниво на слънчева експозиция имат по-малък риск от кардиоваскуларни и неракови заболявания като диабет, мултиплена склероза и белодробни проблеми.

Един от важните изводи на проучването е ,че резултатите са много зависими: бенефитите от слънцето се увеличават с продължителността на експозицията.

Изследователите разбират, че по-високата продължителност на слънцеизлагането звучи парадоксално на фона на общото разбиране,че излагането на слънце увеличава риска от рак на кожата.

Да, разбира се, че има увеличен риск от кожен рак. Но прогнозата при пациенти,излагани на слънце ,е по-добра.

На фона на тези проучвания, жените не трябва да предозират слънцето, но подценяването му има по-лоши последици. Досега се говореше за три лоши лайфстайл фактора: пушене, наднормено тегло и липса на движение. Сега спокойно може да се добави още един: липса на слънчева светлина.

Вижте всички предложения на ТОП цени в Дерматологична клиника ЕвроДерма!

Използването на фотопротектор също е криворазбрано – безразборната му постоянна употреба води до лимитиране на слънчевия достъп. Ако сте в лодка за дълго време, то е ясно,че ви трябва висок фактор слънцезащита. Същото се отнася и до жени с хиперпигментации. Но не и да ходите с плътен слой фотопротектор на работа в офиса.

Учените проучват слънчевата експозиция като риск за смърт при всичките 29518 жени без история на малигненост.Те са включени на възраст 25-64 год. и са проследени 20 год.На бейзлайна се взема детайлна информация за навиците за слънчево излагане, семеен статус, консумация на алкохол, ниво на образование, пушене и брой раждания. Когато пушенето е фактор, дори пушачките на 60 години, които се прекат на слънце, имат две години по-дълъг живот от тези, които не се излагат на слънце.

Авторите правят уточнение за някои лимити, но те не могат да направят разграничение между здравословно излагане и преекспозиция и нямат достъп до адекватни данни.

Проучването води също така и до дългите дебати относно ролята на Витамин Д за здравето и количеството, необходимо от него. Въпросът и сега остава без отговор. Тъй като позитивният ефект на слънчевото излагане, установен в това проучване, се медиира от витаминД, то други механизми, свързани с ултравиолетовата радиация или някакви неопределени връзки, не могат да бъдат посочени. Единствено установено от ирландски проучвания е, че дефицитът на витамин Д прави меланома по-малигнен (бързо развиващ се).Това е в синхрон със събраните данни тук, че меланомът при жени, пазещи се от слънце, е с по-лоша прогноза.

Затова редовно преглеждайте бенките си – поне два пъти в годината! Правете си изследване с дерматоскоп за по детайлно очертаване на всички промени,отстранявайте подозрително нарастващите, променящи цвета или формата си – по-добре малък разрез сега, отколкото късни последици и много притеснения!

д-р Мариела Хитова